Nastavak projekata navodnjavanja u Požeškoj županiji

vode-pz-01Predstavnici Hrvatskih voda predvođeni Marinkom Galiotom, voditeljem jedinice za provedbu Nacionalnoga projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama u Republici Hrvatskoj, zajedno s projektantima zagrebačkih dioničkih društava Vodoprivredno-projektnoga biroa (VPB)  te Instituta IGH-a, na radnom su sastanku u Požeško-slavonskoj županiji sa županom Marijanom Aladrovićem i njegovim zamjenikom Željkom Jakopovićem dogovorili nastavak radova na projektima navodnjavanja u našoj županiji.

vode-pz-02

Na zadovoljstvo čelnika naše županije potvrđeno će IGH kroz dva mjeseca ponuditi kompletno idejno rješenje za 3,7 milijuna kuna vrijedan projekt sustava navodnjavanja Orljava - Londža za koji će se potom ishoditi građevinska dozvola kako bi se taj projekt mogao kandidirati u fondove Europske unije za 2014. godinu. Spomenuti će iznos za projekt navodnjavanja osigurati Hrvatske vode (80 posto) te Kutjevo d.d. i Požeško-slavonska županija po 10 posto.

U međuvremenu će projektanti VPB-a novelirati, odnosno modificirati projekt akumulacije Londže za izgradnju druge i treće faze kako bi se nagodinu i za taj dio pripremile sve potrebne dozvole te kako bi Hrvatske vode mogle dovršiti radove na brani, odnosno akumulaciji koja bi u konačnici osigurala navodnjavanje za 1900 hektara poljoprivrednoga zemljišta.

vode-pz-03

Dobra je vijest i kako bi kroz dvadesetak dana trebali početi radovi na izgradnji sustava za navodnjavanje Ramanovci - Bektež, vrijednoga 3 milijuna kuna, a koji će financirati Hrvatske vode s 80 posto te s 20 posto Kutjevo d.d., čije će površine biti navodnjavanje. Tim bi se sustavom osiguralo navodnjavanje 365 hektara površina spomenutoga kombinata.

Uza spomenute čelnike Požeško-slavonske županije i goste iz Zagreba, sastanku su u Maloj županijskoj vijećnici nazočili i Miroslav Taborski, upravitelj Hrvatskih voda u Požegi te načelnik Kaptola Mile Pavičić koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je u tijeku proširenje prvoga županijskoga sustava za navodnjavanje s dosadašnjih 70 na još 40 hektara. Riječ je, naravno, o sustavu u Kaptolu vezanoga uz akumulaciju Bistru. Tamo će se zbog zainteresiranih poljoprivrednika  tražiti jedna nova mikroakumulacija iznad jezera Bistra kako bi se kapacitet sustava za navodnjavanje u Kaptolu povećao na oko 170 hektara.