Koordinacija gradonačelnika i načelnika održana nakon više od dvije godine

koordinacija"Pozdravljam vas na prvoj, siguran sam ne i posljednjoj koordinaciji u našem mandatu", kazao je novi požeško-slavonski župan Marijan Aladrović na početku jučerašnje, 2,5 sata duge Koordinacije gradonačelnika i načelnika Požeško-slavonske županije, održane u Županijskoj vijećnici. Tako je prekinuto više od dvije godine praznine i nekomunikacije gradonačelnika i načelnika sa svojim županom. Ponovni rad koordinacije pozdravili su i okupljeni gradonačelnici i načelnici.

Tri teme sastanka bile su: prijevoz učenika, plan gospodarenjem otpadom te izmjer poljoprvirednoga zemljišta,

Sastanak s APP-om i HŽ-om

Razgovorajući o prijevozu učenika, okupljeni su se složili kako su cijene autobusnoga prijevoza učenika previsoke te je stoga zaključeno da se u idući ponedjeljak u 10 sati svi ponovno nađu u Županijskoj vijećnici, ali tada s predstavnicima Autoprijevoznog podruzeća (APP) iz Požege.

Također, dogovoreno je i da će se tražiti od Hrvatskih željeznica (HŽ) da usklade svoj vozni red s potrebama srednjoškolaca iz Čaglina, Jakšića, Pleternice i Velike, kako bi učenici iz tih mjesta mogli putovati vlakom do škole i nazad, što bi sigurno velik broj njih činio u ovoj situaciji u kojoj više nema novca za financiranje prijevoza, a poznato je kako je prijevoz vlakom trenutačno i do tri puta jeftiniji.

Saborski zastupnik Franjo Lucić, ujedno i gradonačelnik Pleternice, izvijestio je da je dogovorio sastanak s čelnicima HŽ-a, kako bi se pronašlo pravo rješenje u željezničkom prijevozu učenika s našega područja.

Za gospodarenje otpadom

Govoreći o planu gospodarenja otpadom zaključeno je kako je našoj županiji i te kako potreban Centar za gospodarenje otpadom koji bi se, prema prijedlogu, trebao osnovati uza sadašnje odlagalište otpada Vinogradine, blizu Alilovaca. Okupljeni gradonačelnici i načelnici složili su se i kako bi tim budućim Centrom za gospodarenje otpadom trebala upravljati Tekija d.o.o. iz Požege. No, za realizaciju takvoga projekta još se čeka očitovanje Grada Požege, koji nije dao suglasnot toj prvotnoj inicijativi.

- Tražit ćemo od Grada Požege da se do kraja rujna pismeno očituje po tom pitanju, da bismo znali kako dalje postupati - kazao je župan Aladrović.

Kod točke dnevnoga reda o izmjeru poljoprvirednoga zemljišta, odlučeno je da se ide u izmjere cijelih općina, s tim što su gradonačelnici i načelnici dobili zadatak do kraja rujna dostaviti što bi se trebalo mjeriti u njihovih katastarskim općinama, odnosno što kod poljoprivrednoga zemljišta. Župan je predložio da se u cijeli postupak uključe i Hrvatske vode te da se onda s Državnom geodetskom upravom točno vidi koliko bi što stajalo.