Dani logoraša srpskih koncentracijskih logora

logorasi-001Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora u Požeštini je protekloga vikenda obilježilo Dane logoraša na koje je pristiglo više od 150 članova spomenutoga društva iz raznih krajeva Hrvatske. Prvo su posjetili poznato izletište Jankovac na Papuku iznad Velike, a zatim su u Požegi održali redovitu izbornu skupštinu te nazočili svetoj misi u katedrali koju je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević, posjetivši prije zajedničke večere i Kutjevo.

logorasi-002

Na izbornoj skupštini na kojoj je novi mandat na mjestu predsjednika Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora dobio Danijel Rehak, ispred Požeško-slavonske županije nazočio je županov zamjenik za društvene djelatnosti Ferdinand Troha koji je tom prigodom pozdravio okupljene, poželjevši im da se uspiju izboriti za prava koja im pripadaju jer su podnijeli veliku žrtvu.

logorasi-003

Danijel Rehak, novi-stari predsjednik društva kazao je kako je, među ostalima, njihov cilj prikupljanje podataka o logorima, zatočenicima i njihovim sudbinama. Kroz srpske koncentracijske logore, dodao je Rehak, prošlo je oko 30.000 ljudi, a priznato je samo 8.000 logoraša. U logorima je što nestalo, što ubijeno oko 4.000 osoba.