Pleternički Ramci organizirali Običaje starog zavičaja

RAMA-2012-1Zavičajno društvo Rama, zajedno s Gradom Pleternicom, organiziralo je svoju tradicionalnu smotru folklora „Običaji starog zavičaja“. Ta zanimljiva priredba izvornoga folklora održana u povodu Dana Grada Pleternice okupila je desetak folklornih društava koji su prezentirali pjesme i plesove iz svoga kraja. Zavičajno društvu Rama svake godine Pleterničanima poklanja zanimljivu smotru u sklopu koje nastoje prezentirati djelić njihove tradicijske baštine, ali i njihovih gostiju.

RAMA-2012-3

Tako su ove godine prezentirani običaji iz Bosne, Hercegovine, Like, ali i običaji Slovaka, Čeha, i Ukrajinaca koji žive u Hrvatskoj njegujući pritom svoje stare običaje. Ramci su tako ove godine svojim gostima i gledateljima u pleterničkoj sportskoj dvorani prezentirali običaj „Materica“. Prema riječima predsjednika društva Jure Vidakušića, riječ je o običaju iz ramskoga kraja koji se obilježava dvije nedjelje prije Božića kada majke darivaju djecu slatkih proizvodima.

RAMA-2012-2

Sudionike smotre, koju je otvorio pleternički gradonačelnik Franjo Lucić, ispred Požeško-slavonske pozdravio je županov zamjenik za društvene djelatnosti Ferdinand Troha čestitavši organizatorima na očuvanju tradicije, pozvavši ih da i dalje nastave njegovati običaje svojih predaka.

RAMA-2012-04

Opširniju fotogaleriju sa smotre folklora "Običaji starog zavičaja" iz Pleternice možete pogledati na O34portalu.

RAMA-2012-5