Dvanaesta smotra folklora i običaja u Grabarju

poljadija1Pod nazivom "Vašar u Grabarju", Kulturno umjetničko društvo Poljadija iz Grabarja, mjesta kutjevačkoga kraja, organiziralo je svoju tradicionalnu 12. Folklornu manifestaciju "Poljadija u srcu“. Tom je prigodom požeško-slavonski župan Alojz Tomašević uputio pozdravne riječi okupljenima, ocijenivši takove priredbe iznimno važnima za njegovanje i očuvanje hrvatske tradicije kako se ne bi zaboravili nekadašnji običaji i način života na našim prostorima.

poljadija2

Na otvorenom prostoru u središtu sela, piše Večernji.hr, postavili su torove za stoku pa su se mogli "kupiti" prasići, janjići, junad i ostalo, a na posebno uređenim prostorima domaćice u nudile svoje ručne radove, voće, plodove vrtova i drugo.

poljadija3

Tu su bili konjanici i zaprege koji su dovozili seljane na vašar, a u sadržajnom folklornom programu uz domaće KUD Poljadija još su nastupili Brodski biseri iz Bosanskog Broda, Sesvećice iz Podravskih Sesveta, KUD Šartovac, Tamburica iz Velimirovca, KUD Sveti Antun iz Pokupske doline, Moslavina iz Gornje Gračenice i Mladost iz Tompojevaca.
Priredba je završena cjelovečernjim koncertom požeškog tamburaškog sastava Bisernica.

poljadija4

- Tradicija je da se u Grabarju uz sv. Anu organizirao vašar na kojemu se prodavala stoka, rukotvorine, poljoprivredni proizvodi i slično pa smo upriličili prikaz tih običaja – kazala je Branka Potnar, umjetnička voditeljica KUD Poljadija.

poljadija5