Hodočašće u Voćin

voc-web1Župan Alojz Tomašević i njegovi zamjenici Ferdinand Troha i Željko Jakopović jučer su zajedno sa više tisuće vjernika pješaćili prema svetištu Majke Božje u Voćinu.  Voćinska se župa po prvi put spominje u dokumentima 1334. godine. Ta velika kasnogotička crkva  (15. stoljeće) bila je među spomenicima  najviše  kategorije. Nakon  odlaska  Turaka  crkva  je obnovljena  i  predana  franjevcima na  čuvanje.  Crkva Majke Božje  netaknuta je preživjela Prvi, ali ne i Drugi svjetski rat  u  kojem  je  spaljena,  ali  nakon dugo godina  i napokon obnovljena.

voc-web3

U noći sa 13. na 14. prosinca 1991. godine srpske vojne postrojbe razorile su voćinsku crkvu do temelja, te je i ona pretrpjela tešku sudbinu tamošnjih katolika, okrutno poubijanih ili poginulih. Gospin kip zajedno sa crkvom nestao je u ruševini, ali voćinski župnik Josip Martinac još je 1940. godine staru sliku voćinske Gospe, Majke od utočišta iz 18. stoljeća pohranio u Dijecezanski muzej u Zagrebu. Ona je 21. kolovoza 1999. godine u procesiji pješaka iz Požege svečano vraćena u Voćin, a za svoga posljednjeg pastoralnog pohoda Hrvatskoj sliku je okrunio papa Ivan Pavao II.

voc-web6

Župan Tomašević i zamjenici krenuli su iz Stražemana prema 35 kilometara udaljenom Voćinu, a tom prigodom Župan je rekao: „Na ovaj način zahvaljujemo Bogu za sve što smo do sada učinili jer ovi prostori kroz koje prolazimo su oni koje smo prošli i u Domovinskom ratu oslobađajući ovaj dio Slavonije. Ujedno ovo je i zavjet za budućnost, da nam svima bude bolje nego što je bilo sada.“ Nakon dvadesetak propješaćenih kilometara hodočasnike je uz lovačku kuću LD „Jelen“ dočekala okrijepa koju su uz pomoć raznih sponzora, među kojima je i Požeško – slavonska županija, pripremili članovi LD „Jelen“.

voc-web4

Nakon dolaska u Voćin slijedilo je središnje euharistijsko slavlje u Svetištu Gospe Voćinske koje je predvodio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević na kojemu su sudjelovali, uz mnogobrojne hodočasnike, i župan Tomašević i njegovi zamjenici.

voc-web5