Panonski biciklistički maraton danas prošao kroz Požeško-slavonsku županiju

biciklisti_01Prvi Panonski biciklistički maraton, koji se s ciljem svekolikog povezivanja buduće hrvatske Panonske regije, od 28. rujna do 4. listopada vozi kroz osam kontinentalnih županija,  danas (četvrtak 1. listopada) prošao je kroz Požeško-slavonsku županiju. Osam profesionalnih biciklista, koji voze cijeli maraton od preko 700 kilometara dužine, u našu su županiju ušli oko 9.30 sati iz smjera Orahovice preko prevoja Petrov vrh, gdje su ih ispred Županije dočekali Elvira Mirković i Ljuban Čolić.

Potom su se biciklisti maratonci spustili u Kutjevo, malo se osvježili te se nakratko zadržali na tamošnjem središnjem trgu, gdje su ih, pak, dočekali učenici kutjevačke osnovne škole i gradonačelnik Ivica Nikolić.biciklisti_02

Biciklistima profesionalcima na Trgu graševine pridružilo se desetak požeških biciklista, među kojima je bio i Hrvoje Humski, zaposlenik naše županijske uprave, te su se svi zajedno preko Vetova i Kaptola zaputili do požeškoga Trga sv. Trojstva.

Na baroknom ih je trgu dočekao požeško-slavonski župan Marijan Aladrović, sa svojim zamjenikom za gospodarstvo Željkom Jakopovićem te Brankom Kubom, pročelnicom Upravnoga odjela za gospodarstvo i graditeljstvo, koja je ispred naše Županije bila koordinatorica organizacije 1. Panonskog biciklističkog maratona.

biciklist_03

Poslije druženja na središnjem požeškom trgu, na kojem su se mogli i razgledati štandovi raznih prehrambenih proizvođača, budući da je cilj maratona i promocija kontinentalne turističke i ruralne ponude, .biciklisti su se, zajedno sa županom Aladrovićem, zaputili do Trga 123. brigade. Tamo su zapalili svijeće i odali počast poginulim hrvatskih braniteljima iz Domovinskog rata.

biciklisti_04Poslije ručka, biciklisti su se vratili na Trg sv. Trojstva te krenuli prema Pakracu i Lipiku, nastavljajući svoj put. Zajednička je želja svih da ovogodišnji, prvi takav maraton, postane tradicija te da i u godinama što slijede on bude poveznica buduće hrvatske regije, koja nas neminovno očekuje po ulasku u Europsku uniju.

Podsjetimo, uz Požeško-slavonsku županiju u budućoj Panonskoj regiji Hrvatske bit će još Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska te Vukovarsko-srijemska županija.