U Zagrebu najavljen Poslovni forum Slavonije i Baranje

forum_01Danas je u zagrebačkom hotelu Westin najavljen Prvi poslovni forum Slavonije i Baranje, koji će se održati u četvrtak 15. listopada u Veleučilištu u Požegi, u organizaciji Požeško-slavonske županije i tvrtke Mreža znanja iz Zagreba. Pred okupljenim novinarima, o razlozima pokretanja foruma govorio je požeško-slavonski župan Marijan Aladrović.

Uz požeško-slavonskoga župana, novinarima su se u Zagrebu obratili i Tomislav Radoš, direktor Mreže znanja, inače rođeni Požežanin, te Stjepan Bošnjaković, pročelnik Upravnoga odjela za gospodarstvo Brodsko-posavske županije, koja je suorganizator sajma.

forum_02

Organizaciji sajma, inače, još su se, kao suorganizatori, pridružili i Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska te Vukovarsko-srijemska županija. Forum će, pod sloganom Novi projekti za razvoj Slavonije i Baranje, u Požegi okupiti gospodarstvenike i ekonomske stručnjake koji će na primjerima uspješnoga poduzetništva sudionicima prezentirati razvojne potencijale Slavonije i Baranje, mogućnosti privlačenja investitora te podsjetiti što im ovaj dio Hrvatske može ponuditi.

Osim detektiranja aktualne gospodarske situacije i položaja Slavonije i Baranje, izvijestio je župan Aladrović, sudionici foruma konkretnim će se prijedlozima osvrnuti na prednosti i mogućnosti razvoja, predstaviti različite načine ulaganja, poticaje razvoja putem projekata EU-a te primjere projekata na kojima Slavonija i Baranja može dugoročno temeljiti svoj održivi razvoj.

forum_03

Uz uvodna predavanja o pokretanju foruma i njegovim ciljevima, Prvi poslovni forum Slavonije i Baranje obilježit će i predavanje Jakše Puljiza iz Instituta međunarodnih odnosa, o razvijenosti slavonskih županija, zatim prezentacije razvojnih potencijala Slavonije i Baranje te čak tri okrugla stola: "Što Slavonija i Baranja mogu ponuditi investitorima?", "Kako privući investitore?" te "Što učiniti?".

Na tom, trećem okruglom stolu, župani pet slavonsko-baranjskih županija predložit će daljnje korake u cilju poticanja gospodarskoga rasta i razvoja Slavonije, kao i njezine konkurentnosti.

forum_04

Cilj foruma je umrežavanjem znanja i iskustva pokrenuti inicijativu za razvoj područja Slavonije i Baranje koje, unatoč brojnim potencijalima, i dalje pripada skupini najslabije razvijenih hrvatskih područja. Povezivanjem gospodarstvenika, lokalne samouprave i investitora, naglasio je Tomislav Radoš, omogućit će se jednostavnija i brža realizacija kvalitetnih projekata te, u konačnici, ostvarivanje razvojnoga napretka Slavonije i Baranje.