Obilježena obljetnica 123. brigade

w-pol1Protekloga vikenda pod pokroviteljstvom Požeško – slavonske županije i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata obilježena je obljetnica 123. brigade.  Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca na spomenik 123. brigade i Svetom misom u Katedrali sv. Terezije Avilske, a u Gimnaziji u Požegi postavljena je  izložba fotografija  i održana kratka prezentacija uz sjećanja na  borbeni put 123.brigade.

w-pol2

123. brigada  formirana je od 63. samostalnoga bataljuna i 4. bataljuna 108. brodske brigade i imala  je odlučujuću ulogu u ratnim zbivanjima na zapadnoslavonskom bojištu, a prošla je gotovo sva ratišta, od oslobađanja prvog teritorija u Domovinskom ratu do oslobađanja Zapadne Slavonije u akciji „Bljesak“. Župan Alojz Tomašević bio je iznimno ponosan i prisječajući se ratnih dana je rekao: „Ponosan sam što stojim ovdje pred vama kao vojnik i kao general Hrvatske vojske i kao vaš suborac i župan jedne od najljepših županija. Ovakve svečanosti trebaju biti poruka mladim ljudima da ono što je učinjeno ne smije biti nikada zaboravljeno, bez obzira što neki žele reći da postoje privilegije. Jedna i jedina privilegija je bila, ja sam ponosan na nju, privilegija biti suvremenik i stvaratelj moderne hrvatske države. Imali smo privilegiju uzeti pušku i obraniti Domovinu. Upravo zbog te privilegije ja znam da smo ponosni“.

w-pol3

Na izložbi u Gimnaziji zamjenik zapovjednika 123. brigade  generala Miljenka Crnjca, Zdenko Farkaš je rekao: „ Sretni smo i ponosni što smo tih devedesetih očuvali svoju domovinu i stvarali ono što su generacije Hrvata samo sanjali. Tužan sam što su danas na sceni oni koji nastoje mijenjati temeljne vrijednosti ovog društva za koje smo se borili. Nije im važan ni naš odgoj, niti obitelj, niti dom, nacija i domoljublje, a ni mi branitelji. Mi smo strpani na liste, omrznute liste privilegiranih po abecednom redu, svi u isti koš. Zato danas pred vama neću govoriti svoja sjećanja iz devedesetih, predlažem da se svi nakratko sjećamo u sebi i nahranimo dušu ponosom na te ratne dane i 123. brigadu“. Nakon toga župan Tomašević i sudionici obilježavanja  položili su  cvijeće uz bistu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i uputili se u Požeško –slavonsku županiju gdje je za njih župan Tomašević upriličio prijem.