Obilježena obljetnica zloglasnog srbočetničkog logora Bučje

w-bbuc-1U organizaciji Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško – slavonske županije danas je na mjestu nekadašnjeg logora u Bučju održana komemoracija u znak sjećanja na sve poginule i nestale. „ Još i danas možemo čuti jauk logoraša koji su trpjeli samo zato jer su živjeli i branili svoju domovinu i sanjali o njenoj neovisnosti. Zamislimo kako je bilo majkama, suprugama, prijateljima kada su sahranjivali tijela voljenih osoba, ali zamislimo samo kako danas žive 22 obitelji koje još uvijek ne znaju gdje su njihovi najmiliji i traže njihove kosti po Hrvatskoj, a za to nitko ne odgovara.

w-bbuc-2

Cijela zemlja se brine o izručenju jednog čovjeka, a nitko se ne pita za sudbinu tih ljudi. Kao župan, kao umirovljeni general i kao branitelj ovih prostora poručujem gospodo, mi želimo istinu!“ rekao je tom prigodom župan Alojz Tomašević.

w-bbuc-3

Kroz srbočetnički logor u Bučju prošlo je više od 300 branitelja i civila, a  22 osobe, među kojima je i dr. Ivan Šreter, domoljub i zagovaratelj mira, još se uvijek vode kao nestale. Ispred Požeško – slavonske županije počast su odali župan Alojz Tomašević i njegovi zamjenici Ferdinand Troha i Željko Jakopović.