Tursko izaslanstvo posjetilo Požeško – slavonsku županiju

w-tur1U organizaciji predsjednika Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Franje Lucića danas je izaslanstvo Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i ruralne poslove Velike nacionalne skupštine Republike Turske posjetilo Požeško – slavonsku županiju. U Velikoj županijskoj vijećnici dočekali su ih požeško – slavonski župan Alojz Tomašević, njegov zamjenik Željko Jakopović te gradonačelnici i načelnici Županije.

w-tur2

Župan Tomašević u svom pozdravnom obraćanju približio je Požeško – slavonsku županiju gostima: "Požeško-slavonska županija ima 85 tisuća hektara obradivog zemljišta, a pedeset posto ukupne površine pokriveno je šumom. Osim poljoprivrede i prehrambene industrije to nam daje velike mogućnosti za razvoj drvne industrije. Uz poljoprivredu naša  županija razvija se i u turizmu. Imamo termalne izvore, planiramo otvoriti skijalište što znači da imamo preduvjete i za ljetni i za zimski turizam".

w-tur3

Predsjednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i ruralne poslove Republike Turske Ibrahim Yigit istaknuo je da se u Turskoj proizvode gotovo sve kulture, pogotovo u području voćarstva i povrtlarstva. „Turska je trenutačno u velikom uzletu i nakon Kine druga je zemlja po rastu proizvodnje. Turska je pokrivena šumom 27 posto, no samo pola od toga je iskoristivo i tu imamo potrebe za uvozom. Republici Hrvatskoj, koju smatramo prijateljskom zemljom, nudimo svu moguću pomoć što se tiče razvoja poljoprivrede. Imamo puno iskustva i spremni smo ga podijeliti s vama“ rekao je tom prigodom Ibrahim Yigit. Nakon sastanka u Velikoj vijećnici župan Tomašević, predstavnici turskog i hrvatskog odbora za poljoprivredu te načelnici i gradonačelnici uputili su se prema Kutjevu gdje su posjetili tvrtku Kutjevo d.d.