Svečana akademija Matice hrvatske u Požegi

w-mathrv1Danas je u Gradskom kazalištu održana obnoviteljska skupština ogranka Matice hrvatske u Požegi na kojoj je za predsjednicu izabrana pročelnica Ureda za društvene djelatnosti Požeško – slavonske županije dr.sc. Vesna Vlašić. Za zamjenicu predsjednice izabrana je profesorica Marijana Ćorluka, a za tajnicu arheologinja Marijana Matijević. Nakon radnog djela održana je Svečana akademija kojoj su među ostalim uzvanicima nazočili:

w-mathrv2

potpredsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović, požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević, požeško – slavonski župan Alojz Tomašević, zamjenici župana Ferdinand Troha i Željko Jakopović i zamjenik gradonačelnika grada Požege Darko Puljašić.

w-mathrv3

Matica hrvatska, književno i kulturno društvo, osnovano je davne 1842. godine pod imenom Matica ilirska u doba hrvatskog narodnog preporoda s ciljem buđenja nacionalne svijesti i kulturnog prosvjećivanja. U sklopu Svečane akademije u kazalištu je bila postavljena izložba Knjižno blago Matice hrvatske i Požege.