Hrvatske vode ulažu 20-ak milijuna u našu županiju!

koordinacija_1Požeško-slavonski župan Marijan Aladrović za danas je sazvao županijsku Koordinaciju gradonačelnika i načelnika, kojom je i predsjedao. Praksa je to, podsjetimo, koju je župan uveo prošle jeseni, nakon nekoliko godina nesazivanja takvih sjednica od strane njegovih prethodnika. Cilj takvih koordinacija je bolja suradnja između Županije i jedinica lokalne samouprave na njezinu području.

Na današnjoj Koordinaciji gradonačelnika i načelnika predstavljen je program Raiffeisen banke - cash pooling, najavljen je sajam VINO - KAP u Kaptolu, koji će se održati 24 i 25. travnja, govorilo se o obilježavanju minsko sumnjivih područja, stanju planiranih projekata financiranih od strane Hrvatskih voda i Ministarstva regionalnoga razvoja te o obilježavanju 800-te obljetnice prvoga spomena Požeško-slavonske županije.

Župan Aladrović izvijestio je okupljene gradonačelnike i načelnike kako će Hrvatske vode u ovoj godini u našoj županiji s po tri milijuna kuna financirati prvu fazu radova na retenciji Vrbova u Pleternici te vodoopskrbu Požeštine.

- Za nedavnoga posjeta potpredsjednika Vlade RH i ministra regionalnog razvoja, Božidara Pankretića, razgovarali smo o tim projektima, kao i o onima iz spomenutoga ministarstva te smo dogovorili da se uskoro ponovno nađemo u Požegi, zajedno s predstavnicima Hrvatskih voda, kako bismo definirali sve projekte - kazao je župan Aladrović.

koordinacija_2

Prvi čovjek Požeško-slavonske županije spomenuo je kako će Hrvatske vode uložiti i 2,4 milijuna kuna u odvodnju, zatim 250.000 kuna za projektnu dokumentaciju u Velikoj i Jakšiću te 8 milijuna kuna za čišćenje kanala Ilove i Pakre te Orljave i Londže. Tomu treba pridodati i izmještanje ceste uz akumulaciju Londžu u čaglinskom kraju, za što će se također osigurati značajna sredstva. Ukupno će tako Hrvatske vode u našu županiju ove godine uložiti dvadesetak milijuna kuna.

Od projekata preko Ministarstva regionalnoga razvoja, iz programa EIB2 ove bi se godine trebalo krenuti u realizaciju svih potpisanih projekata, od nogostupa u Jakšiću, za što je ovih dana raspisan natječaj, preko nerazvrstanih cesta i dječjega vrtića u Pleternici, kanalizacije u Brestovcu, vodovoda u Grabrju i Šeovici, dogradnje knjižnice u Kutjevu, do izgradnje sportske dvorane na požeškoj Ratarnici.

- Dinamika tih projekata ovisit će o novcu. Dio će njih krenuti ovoga proljeća, a dio u drugoj polovici godine - kazao je župan.

Govoreći o proslavi 800-te obljetnice prvoga spomena Požeške županije, pročelnica Ureda župana, Sandra Sekulić Pojer izvijestila je kako će se svečana sjednica održati u srijedu 14. travnja, na Dan županije, dok će cijeli taj tjedan biti obilježen raznim glazbeno-kulturno-sportskim programom.