Čelnici Udruženja obrtnika Požega kod dožupana Trohe

obrtnici_kod_dozupana_01Prezentacija obrtničkih zanimanja, naziv je projekta Udruženja obrtnika Požega koji su njegovi predstavnici, dopredsjednik Krešimir Blažević i tajnica Slavica Milevoj predstavili požeško-slavonskom dožupanu Ferdinandu Trohi, tražeći od njega pomoć Županije pri provedbi projekta, što je županov zamjenik za društvene djelatnosti obećao, nalgasivši kako će Županija dati punu podršku i ovom projektu požeških obrtnika, nastavljajući tako vrlo dobru suradnju.

Budući da je Požeško-slavonska županija osnivač osnovnih škola na svom području, a ciljna skupina spomenutoga projekta su učenici osmih razreda osnovnih škola s područja Udruženja obrtnika Požega (prostor cijele Požeštine), jasno je zašto je potrebna pomoć Županije. Županov zamjenik za društvene djelatnosti obećao je predstavnicima Udruženja obrtnika Požega pomoć pri kontatku s ravnateljima osnovnih škola kako bi projekt išao normalnim tijekom.

obrtnici_kod_dozupana_02

Riječ je o projektu prezentacije i demonstracije obrtničkih zanimanja u praksi, neposredno u obrtničkim i školskim radionicama (upoznavanje s radnim procesom, materijalima, alatima...), informiranju djece o obrtničkim zanimanjima kako bi lakše donijeli odluku prilikom predstojećega upisa u srednje škole, stvaranju i podizanju motivacije za obrtnička zanimanja kod budućih polaznika strukovnih škola te stvaranju pozitivnoga mišljenja o obrtničkim zanimanjima u smislu posla od kojega se može dobro živjeti i biti cijenjen u svojoj sredini, odnosno rušenju predrasuda o obrtničkim zanimanjima, kazali su predstavnici Udruženja obrtnika Požega dožupanu Trohi.

Predviđeno je da se po dogovoru s ravnateljima škola, djecu autobusom razveze po obrtničkim radionicama, gdje bi promatrali radni proces uz detaljna objašnjenja zaposlenika. Tamo gdje budu moguće, učenici će se i sami uključiti u radni proces, neposredno iskusivši kako se obavlja pojedino obrtničko zanimanje. Plan je zadržati se tridestak minuta u svakoj radionici. Svako bi dijete imalo mogućnost upoznati se s dva zanimanja koje odabere, a broj djece, odnosno učenika ovisit će o dogovoru s obrtnikom i prostornim mogućnostima pojedine radionice.