Svečanom sjednicom, obilježen Dan županije

dan_zupanije_01Svečanom sjednicom Skupštine Požeško-slavonske županije, u velikoj dvorani Veleučilišta u Požegi danas je na doista svečan i prigodan način obilježen dan naše Županije, koja ove godine slavi i 800-tu obljetnicu svoga prvoga spomena. Gostima su se obratili predsjednik Županijske skupštine, dr.Radoslav Galić i požeško-slavonski župan Marijan Aladrović, koji je imao čast i podijeliti nagrade ovogodišnjim dobitnicima.

Prema odluci Županijske skupštine, ove je godine nagradu za životno djelo - posmrtno - dobio prof.dr.Filip Potrebica, za kojeg je nagradu primio sin Hrvoje Potrebica. Godišnje nagrade dobili su KUD Seljačka sloga iz Prekopakre (za kulturu), Glazbena škola Požega (za društvene djelatnosti) te požeška tvrtka Plamen International d.o.o. (za gospodarstvo).

Skupštinu je pozdravnim riječima otvorio njezin predsjednik dr.Galić, koji je svim žiteljima Požeško-slavonske županije, županijskim vijećnicima, dužnosnicima i zaposlenicima  zaželio sretan Dan županije, a županu Aladroviću i njegovim suradnicima poželio je nastavak i dovršetak započetih projekata te realizaciju novih, kako bi Županija još brže krenula naprijed.

dan_zupanije_02

Nakon što je ispred gostiju okupljene pozdravio brodsko-posavski župan Danijel Marušić, prisutnima se obratio i požeško-slavonski župan Marijan Aladrović, podsjetivši kako smo na današnji dan 1993. konstituirali Požeško-slavonsku županiju. Župan je podsjetio i kako ove godine slavimo 800 godina prvoga sačuvanoga pisanoga spomena Požeške županije - riječ je o jednoj darovnici kralja Andrije ll z 1210. godine. Prostor Požeške županije, naglasio je župan Aladrović, imao je važnost i u vrijeme Osmanlija, jer je tada bio ustrojen kao sandžak, da bi carica Marija Terezija 1745. godine ponovno proglasila Požešku županiju, koja je, pak, potrajala do 1923.godine, kada je ukinuta ustrojem Kraljevine SHS.

dan_zupanije_03

Govoreći o današnjim vremenima, župan Aladrović je podsjetio na važnost naše županije kroz ustanove poput Požeške biskupije, Veleučilišta u Požegi, Centra za obuku vojnika, Zavoda HAZU-a, 300 godina stare Gimnazije, 125 godine stare Poljoprivredne škole i drugih. Gledajući razvoj naših prostora, on se, rečeno je, mora temeljiti na suradnji s Vladom RH, što sadašnja županijska vlast nastoji činiti kako bi realizirala projekte poput poliklinike uz požešku bolnicu, brze prometnice prema autocesti i drugih. Dobrom suradnjom s državom, prošle je godina Požeško-slavonska dobila četiri nove sportske dvorane, uz šest novouređenih područnih škola, te kilometre izgrađenih cesta i drugih infrastrukturnih mreža.

dan_zupanije_04

Prije svečane sjednice, predstavnici jedinica lokalnih samouprava, iz deset gradova i općina Požeško-slavonske županije, predvođeni županijskim čelnicima, položili su vijence ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, na Trgu 123. brigade u Požegi, a zatim su prisustvovali svetoj misi u katedrali sv.Trezije Avilske. Misu je, u odsutnosti požeškoga biskupa, predvodio generalni vikar Požeške biskupije, vlč.Josip Klarić.

 

dan_zupanije_05

Godišnju nagradu u području kulture dobio je KUD Seljačka sloga iz Prekopakre

 

dan_zupanije_06

Ravnatelj Glazbene škole Požega preuzeo je Godišnju nagradu u području društvenih djelatnosti

 

dan_zupanije_07

Godišnju nagradu za gospodarstvo župan je uručio Milanu Matijeviću, direktoru tvrtke Plamen International d.o.o. iz Požege

 

dan_zupanije_08

Sin pokojnoga prof.dr.Filipa Potrebice,  Hrvoje Potrebica preuzeo je nagradu za životno djelo, koju je Požeško-slavonska županija povodom 800 godina svoga prvoga spomena posmrtno dodijelila njegovu ocu, instaknutom hrvatskom povjesničaru koji je svojim brojnim radovima zadužio Požegu i Požeško-slavonsku županiju.