Praćenje stanja biljke kockavice u Požeškoj županiji

kockavica_01Poznati požeški profesor biologije, Mirko Tomašević, te nadzornik u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, Predrag Livak, u terenskom su obilasku na području uz rijeku Orljavu kod Brodskoga Drenovca obavili snimanje biljke kockavice, ugrožene vrsta kojoj prijeti izumiranje zbog gubitka njezinih prirodnih staništa - vlažnih livada.

Procjena je da se na spomenutom lokalitetu nalazi stotinjak biljki spomenute vrste. Na taj će se način Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije uključiti u projekt „Akcija praćenja stanja kockavice“, projekt Državnoga zavoda za zaštitu prirode.

Kockavica je rasprostranjena na području srednje, sjeverne i istočne Hrvatske, na vlažnim livadama, u riječnim dolinama te svijetlim, otvorenim i vlažnim šikarama i šumama. Dosad poznata njezina nalazišta u Požeško-slavonskoj županiji zabilježena su u pleterničkom i čaglinskom kraju.

kockavica_02

Kockavica (Fritillaria meleagris L.) je zeljasta trajnica koja se razvija iz lukovice. Stabljika je visoka do 30 centimetara, nosi duge, uske listove, a na njenom vrhu u rano proljeće, tijekom ožujka i travnja razvijaju se pojedinačni cvjetovi. Ponekad se na istoj stabljici mogu naći dva cvijeta ili više njih. Cvjetovi su veliki, viseći, crvenosmeđe do purpurno obojeni sa svjetlijim i tamnijim šarama koje tvore uzorak šahovnice pa otuda i hrvatski naziv ove vrste-kockavica. Istraživanja su pokazala da jedinke mogu doživjeti 30 i više godina, a tek od pete godine počinju stvarati cvjetove.