Požeško-slavonska županija osniva Razvojnu agenciju

koordinacija_01Provedba programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države te osnivanje Županijske razvojne agencije, bile su dvije točke dnevnoga reda današnje Koordinacije gradova i općina Požeško-slavonske županije, koju je sazvao i u Velikoj županijskoj vijećnici vodio požeško-slavonski župan Marijan Aladrović.

Govoreći o poljoprivrednom zemljištu, a tema se nametnula nakon županova nedavna sastanka u Ministarstvu poljoprivrede, nazočni su načelnici i gradonačelnici iznijeli svoja iskustva i stavove oko raspolaganja poljoprivrednim zemljištem na svom području.  Sa zaključcima će se ići prema resornom ministarstvu, kako bi se ubrzao proces prodaje državnoga zemljišta gdje je to moguće i kako bi se riješili problemi usklađenosti kultura i gospodarenja zemljištem, posebno onih dijelova koji se smatraju vodnim dobrom. Gradonačelnik Lipika, Antun Haramija, molio je (a to će biti i učinjeno) da se u dopis Ministarstvu poljoprivrede unese i njihov zahtjev za zamjenom zemljišta Poljoprivrede Lipik i Hrvatskokga centra za konjogojstvo, kojemu je sjedište u Lipiku.

koordinacija_03

U drugoj točki dnevnoga reda župan Aladrović je izvijestio kako Požeško-slavonska županija kreće u osnivanje Razvojne agencije, kojoj će osnovni zadatak biti priprema projekata za pristupne fondove Europske unije. Predloženo je da Županija ima 30 posto udjela u novoj agenciji, a svim ostalim općinama i gradovima, kojih je deset u Požeško-slavonskoj županiji, predviđen je jednak udjel, dakle po 7 posto. Takav će prijedlog ovih dana pismeno otići prema gradovima i općinama, koji se potom trebaju očitovati pristaju li na takav model i uopće na sudjelovanje u Razvojnoj agenciji. Zatim će im biti dostavljen društveni ugovor iz kojeg će se jasno vidjeti prava i obveze svakog suosnivača.

- Županija će svakako ići u osnivanje razvojne agencije, bez obzira koliko gradova i općina pristane na to. Ponuđenim postotkom vlasničkih udjela željeli smo izbjeći situaciju u kojoj bi netko mogao sam odlučivati, odnosno raditi samo onako kako bi on htio. Dakle, ključan će biti dogovor - kazao je župan Aladrović.

koordinacija_02

Nazočni načelnici i gradonačelnici, odnosno njihovi zamjenici (nedostajali su predstavnici Kutjeva i Požege) dali su načelnu suglasnost za agenciju, što će, očekuje se, potvrditi i pismeno. Svima je, naime, jasno da će samo tako moći privući novac iz Europske unije za projekte. A novca će, pogotovo za dvije godine kada uđemo u Uniju, biti doista mnogo. Naime, kao što je poznato, očekuju nas tada dvije milijarde eura pomoći!

U novoj bi agenciji, predviđa se, bilo zaposleno oko 5-6 ljudi. Godišnje bi takva agencija, procjenjuje se, stajala oko milijun kuna, što znači da bi Županiju to koštalo 300.000 kuna, a gradove i općine po 70.000 kuna. To je gotovo ništa u odnosu na 10 ili 20 milijuna eura koliko bi naša Županija, na osnovu dobrih projekata, mogla  godišnje privući novca iz EU-a. Inače, bivša Županijska razvojna agencija, spomenimo, nalazi se u procesu likvidacije koji će uskoro biti završen.