Na Vino-Kapu u Kaptolu predstavilo se čak 120 izlagača

vinokap_Trećinu izlagača više nego lani, njih ukupno 120 predstavilo se ove godine na  dvodnevnom gospodarskom sajmu, 8. Vino-Kapu u Kaptolu, održanom prošloga vikenda. Mnoštvo posjetitelja potvrda je kvalitete sajma koji umalo nije održan, no potporom Ministarstva poljoprvirede, Općine Kaptol i Požeško-slavonske županije, kaptolačka Udruga vinogradara, vinara i voćara mogla je nastaviti tradiciju.

Otvarajući gospodarski sajam Vino-Kap, Stjepan Mikolčić, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, kazao je kako će Hrvatska po ulasku u Europsku uniju, što će se vjerojatno dogoditi 1. siječnja 2012. godine, prestati s nacionalnom poljoprivrednom politikom, jer ćemo preuzeti zakonodavni i financijski okvir zajedničke poljoprivredne politike. No, ulazak u EU donijet će nam (poljoprivredi i selu) 735 milijuna eura, što je 50 posto novca više nego što smo dosad izdvajali u državnom proračunu.

vinokap_01

O opravdanosti sajma govorili su Ferdinand Novak, predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara, Kaptol Mile Pavičić, kaptolački načelnik, te Marijan Aladrović, požeško-slavonski župan, koji je naglasio kako je održavanje takvoga sajma i te kako opravdano, budući da naša županija svoj razvoj temelji na poljoprivredi. Župan je  izrazio zadovoljstvo što je i Županija mogli pomoći u organizaciji Vino-Kapa. Sajmu su, uz načelnike općina požeško-slavonske županije, nazočili i saborski zastupnik Davor Huška, ujedno i gradonačelnik Pakraca, te županovi zamjenici.

vinokap_02

U sklopu sajma i ove je godine održano županijsko ocjenjivanje vina, na koje je pristiglo 113 uzoraka vina. Šampionskim vinom proglašena je graševina poznatoga kutjevačkoga vinara Vlade Krauthakera. Mogućnost prerade i uskladištenja voća, naziv je okrugloga stola koji je održan prvoga sajmskoga dana, a na kojem se razgovaralo i o potrebi izgradnje hladnjače za preradu i skladištenje voća u Požeštini.

vinokap_03

Brojni posjetitelji mogli su vidjeti različite poljoprivredne proizvode i mehanizaciju, a uz to su mogli i kušati neke od prepoznatljivih delicija slavonskih krajeva. Organizatori su na kraju bili više nego zadovoljni, kao i izlagači, kojima je omogućeno besplatno predstavljanje, te naravno i posjetitelji.Svi su se složili u jednom - organizacija sajma, unatoč kriznoj godini, bila je potpuno opravdana.

vinokap_04