Županija daje punu potporu Festivalu graševine

festival_grasevine_01Udruga Kutjevački vinari, kazao je njezin predsjednik Vlado Krauthaker na današnjoj konferenciji za novinare, i ove će godine, treći put zaredom organizirati Festival graševine, na kojem će proglasiti najbolja vina te značajne hrvatske vinske sorte. Punu potporu tom kutjevačkom festivalu, najavio je župan Marijan Aladrović, dat će i Požeško-slavonska županija, kao supokrovitelj festivala.

Župan Aladrović izvijestio je novinare kako će Ministarstvo poljoprivrede biti glavni pokrovitelj Festivala graševine u Kutjevu te kako će naša Županija, uz supokroviteljstvo toga natjecanja, odnosno ocjenjivanja najboljih hrvatskih graševina, dati potporu vinarima i kroz izmjene i poboljšanje turističke signalizacije, što se privodi kraju, te kroz izgradnju vinskih cesta, važan projekt za razvoj ruralnoga turizma, koji ova županijska vlast želi realizirati.

festival_grasevine_02

Predstavnici vinara izvijestili su pak kako ove godine očekuju oko 120 uzoraka graševine, koji će biti ocjenjivani u petak 7. svibnja u vinskoj kući Krauthaker, dok će najbolja vina i šampion Festivala graševine biti proglašeni 18. lipnja u Kutjevu, na središnjoj proslavi. Toga dana Udruga Kutjevački vinari priprema i okrugli stol o Krndiji, odnosno njezinu gospodarskom, geografskom i geološkom značaju. Također, u Kutjevu će tih dana biti osnovana i Udruga ljubitelja graševine, čiji članovi ne smiju biti proizvođači vina, a kojoj će glavni cilj biti popularizacija graševine, o kojoj će u dogledno vrijeme izaći i knjiga.