Pakračka gora krije najveću koloniju šišmiša u nas

spiljaRavnatelj županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem, mr. sc Tomislav Crnjac, nadzornik ustanove Predrag Livak te članovi njezina upravnoga vijeća, mr. sc. Juraj Zelić i prof. Mirko Tomašević, s predsjednikom pakračke turističke zajednice Zvonimirom Milerom i Josipom Šuprinom, obišli su špilju Trbušnjak, koja se nalazi unutar Nacionalne ekološke mreže.

Na području Pakračke gore, u Grahovljanima se nalaze dvije špilje otkrivene 2006. godine – Trbušnjak i Rastik. Špilja Trbušnjak najduža je špilja u Slavoniji, duga više od 200 metara,  s velikim staništem šišmiša, geološki, spelološki, hidrološki i biospelološki vrlo zanimljiva. Taj jedinstveni spelološki objekt toga dijela Slavonije ima protočnu vodu s dva sifona u kojoj obitavaju spiljski račići i drugi životinjski organizmi.

spilja_02

Špilja Rastik nešto je manja, dugačka oko 140 metara, ali je razgranatiji i složeniji speleološki objekt sa zanimljivom geološkom strukturom zbog stijena zelenoga škriljavca, breča i granitnih blokova. Vapnenačke stijene na dubini od 150 metara jedinstveni su slučaj za Slavoniju. Osim toga, špilja ima više vrtložnih lonaca što ukazuje na jačinu rada vode.

spilja_01

U špilji Trbušnjak nalazi se najveća porodiljna kolonija šišmiša u Hrvatskoj i jedna od najvećih u Europi. Pažnju posebice  zaslužuju dvije ugrožene i zaštićene vrste, porodiljne kolonije u špilji Trbušnjak: veliki šišmiš (Myotis myotis) i dugokrili pršnjak (Miniopterus schreibersi). Procijenjeno je da velikih šišmiša ima oko 8.000, a dugokrilih pršnjaka oko 22.000. Porodiljna kolonija šišimiša kod Grahovljana ima izuzetan značaj, jer je to najveća sačuvana kolonija u ovom dijelu Europe. Time potreba njezine zaštite mora biti jedan od prioriteta zaštite te vrste u Hrvatskoj.