Pruge su samo privremeno zatvorene zbog sigurnosti!

pruga_01Nakon sastanka u Hrvatskim željeznicama (HŽ), požeško-slavonski župan Marijan Aladrović sazvao je konferenciju za novinare na kojoj su uz njega bili saborski zastupnici Franjo Lucić i Davor Huška, gradonačelnici Pleternice i Pakraca, županov zamjenik za gospodarstvo, Željko Jakopović, te načelnik Općine Čaglin, Ivan Đurina. Govorili su o "ukidanju" pruga u županiji.

Naglašeno je kako se na radi o trajnom ukidanju pruga, već o njihovom privremenom zatvaranju zbog sigurnosnih razloga. Riječ je o pugama Pleternica - Našice, duljine 42 kilometra, te Pakrac - Sirač, duljine 12 kilometara, čija opstojnost, dakle, ne dolazi u pitanje.

- Te su pruge i neisplative (Pleternica - Našice privređuje oko 400.000 kuna, a stoji oko 6,6 milijuna kuna godišnje), no to nije razlog njihova privremenog zatvaranja, već isključivo sigurnost putnika. Primjerice, istrošivost šina, koja smije biti do pet milimetara, na tim je prugama i tri puta veća - naglasio je župan Aladrović.

pruga_02

U uvodu spomenuti dužnosnici u Zagreb su prošloga tjedna išli kako bi pronašli rješenje koje bi bilo zadovoljavajuće za sve dok se na izvrši sanacija pruga, koja bi trebala krenuti 2012. godine. Inače, zahvat je to koji bi, primjerice, samo za prugu Pleternica - Našice stajao i do 160 milijuna kuna, za što sada u HŽ-u nemaju novca.

- Ono što želimo jest da se i dalje nastavi prometovati prugom Daruvar - Sirač, i to zbog gospodarskih razloga i važnosti te pruge koja vodi do kamenoloma, te da se nastavi prometovati prugom Pleternica - Čaglin, zbog njezine važnosti za čaglinski kraj, ali i činjenice da je manje oštećena nego dio od Čaglina do Našica. Pravac prema Našicama  od Čaglina ostao bi pak privremeno zatvoren, no budući da su međuvremenu Hrvatske željeznice osigurale autobuse za prometovanje tim pravcima po cijeni dosadašnje vozne karte za vlak, građani neće biti zakinuti. Dakle, otišli smo na sastanak u HŽ kako bismo pronašli rješenje, a nismo išli dizati nikakve bune ili potpisivati peticije. Uskoro ćemo dobiti odgovor iz HŽ-a, koji će, vjerujem, biti na tragu onoga što smo tražili - kazao je župan Aladrović.

pruga_03

Saborski zastupnici Lucić i Huška naglasili su kako im je žao što ih iz HŽ-a nisu unaprijed obavijestili o svojoj namjeri, već su o zatvaranju pruga čuli iz medija, no čim su doznali za taj potez, brzo su reagirali i dogovorili sastanak u HŽ-u.

- Žao mi je što sada SDP i HDSSB politiziraju oko toga, no dok se oni bave bunama i prosvjedima, mi smo otišli u Zagreb i dogovorili rješenje za korist naše zajednice, odnosno Požeško-slavonske županije, radeći ono za što su nas ljudi izabrali - kazao je saborski zastupnik Lucić, ujedno i gradonačelnik Pleternice.

Pred okupljenim je novinarima zadovoljstvo dogovorom iskazao i načelnik Čaglina, Ivan Đurina.

- Zahvaljujem se županu Aladroviću i saborskim zastupnicima Luciću i Huški na angažmanu i svemu što su poduzeli da Čaglin ostane spojen prugom s Pleternicom i dalje s Požegom. Drago mi je što možemo znati da je njihova podrška našem kraju neupitna - kazao je načelnik Đurina.

Županov zamjenik za gospodarstvo, Željko Jakopović tom je prigodom iznio jedan zanimljiv podatak, koji su im predočili na sastanku u HŽ-u. Naime, Hrvatske željeznice dnevno prometovanje prugom Pleternica - Našice stoji devet tisuća kuna, a sada, kada su krenuli s autubusnim prijevezom na toj dionici, trošak je 1900 kuna dnevno. No, unatoč tomu, naglasio je dožupan, o trajnom se ukidanju te pruge ne razmišlja, zbog njezine strateške važnosti općenito gledajući te koristi za gospodarstvo.