Županija objavila pretisak Kempfove "Požege" iz 1910.

kempf_01Povodom 800 godina prvoga spomena Požeško-slavonske županije, u suradnji s izdavačkom kućom Naklada Slap, Županija je objavila pretisak poznate knjige Julija Kempfa "Požega - zemljopisne bilješke iz okoline i prilozi za povijest slobodnog i kraljevskog grada Požege i Požeške županije", koja je u originalu objavljena 1910. godine.

Na promociji u Velikoj županijskoj vijećnici, o knjizi su govorili recenzenti Marija Bajt i akademik Dubravko Jelčić, Krunoslav Matešić iz Naklade Slap te Davorin Kempf, unuk Julija Kempfa i profesor Glazbene akademije u Zagrebu, uz kojega je promociiji nazočio i drugi Kempfov unuk, Božidar Kempf, i danas stanovnik Požege.

kempf_02

Program predstavljanja knjige, ispred domaćina i organizatora, vodio je Ferdinand Troha, županov zamjenik za društvene djelatnosti. Pričajući o knjizi, svi su govornici naglasili kako je riječ o djelu koje je i stotinu godina nakon svoje objave aktualno i vrlo korisno za sve koji vole povijest i koje zanima kako se nekad živjelo i radilo u požeškom kraju.

kempf_06

- Koliko znam, Kempfova monografija iz 1910. godine bila je prva takva monografija u Hrvatskoj. Takvu knjigu dotada nije imao niti jedan grad u Hrvatskoj, čak niti Zagreb, i samim time je njezina vrijednost iznimno velika. Ona je u to vrijeme sumirala jedan istraživački posao koji je bio besprimjeran. O gradu i samoj Zlatnoj dolini ta je knjiga donijela toliko podataka iz raznih područja, tako da je i danas nezamjenjiva za svakoga tko se upusti u bilo kakvo istraživanje ovoga prostora. Kempfova Požega još je uvijek polazište od kojega treba krenuti i povremeno mu se vraćati. To je njezina vrijednost - izjavio je akademik Dubravko Jelčić.

kempf_05

Riječ je o drugom pretisku te knjige, nakon prvoga objavljenog 1994. godine na inicijativu požeškoga ogranka Matice hrvatske. Uz knjigu tiskanu u tisuću primjeraka, u duhu vremena u kojem živimo, objavljen je i CD, s cijelim sadržajem u elektronskom obliku, kako bi požeška povijest bila još pristupačnija mladima.

kempf_03

U predgovoru, spomenimo na kraju, požeško-slavonski župan Marijan Aladrović među ostalim je napisao kako u bogatoj povijesti Požeško-slavonske županije pamtimo brojne događaje, a ponajprije zaslužne pojedince koji su naš kraj uzdignuli na razinu koju danas imamo. "Julije Kempf svakako je jedan od ponajboljih sinova Požeštine, o čemu svjedoči i ovo njegovo djelo", zaključuje župan.

kempf_04Fotografija Županijske vijećnice s početka 20. stoljeća

 

kempf_07U Kempfovoj se knjizi, na više od 800 stranica, nalazi 318 vrijednih fotografija, među njima i požeški trg u doba Austro-Ugarske monarhije