Grand prix požeške "jedne minute" odlazi u Italiju

filmAnimirani film "Pa-no-rama", talijanskog autora Diega Zucchina, dobitnik je Grand prixa 18. Hrvatskoga festivala jednominutnih filmova u Požegi te nagrade vrijedne tisuću eura. Tako je odlučio peteročlani stručni sud, nakon što je u dvorani Gradskoga kazališta održana projekcija filmova, koji su ove godine ušli u službenu konkurenciju.

film_01

Otvarajući filmski festival, županov zamjenik za društvene djelatnosti Ferdinand Troha naglasio je kako će Požeško-slavonska županija i dalje biti potpora Hrvatskom festivalu jednominutnoga filma, čestitavši pritom organizatorima, na čelu s profesorom Željkom Balogom, "punoljetnost" popularne požeške "jedne minute", koja je odavno prešla granice Hrvatske, dobivši svjetski predznak u pravom smislu. Vrijedan jubilej požeškoga filmskoga festivala odlično se uklopio u godinu u kojoj slavimo 800-tu obljetnicu prvoga spomena Požeško-slavonske županije.

film_04

Dosad su se, spomenimo, na taj način u Požegi predstavili autori filmova iz 64 zemlje svijeta. Ove je godine, pak, na natječaj pristigao 301 film  iz 47 zemalja, dok je žiri u službeni program uvrstio 60 filmova. Zlatna plaketa organizatora pripala je brazilskom filmu "Retrocesso", srebrnu plaketu dobio je iranski  film "Other being", a brončanu plaketu zavrijedio je norveški film "Bars & Tones".

film_05

Simpatije, odnosno nagradu publike ove je godine osvojio makedonski autor Mitze Čapovski, za simpatični film "Koga bveme mladi", (kad smo bili mladi), dok je nagradu UNICA-e, Svjetske filmske i video organizacije, dobio kanadski igrano-dokumentarno-eksperimentalni film "Order is repetitin of Units".

film_03

Uručena je i nagrada za najbolji hrvatski film, a to je ove godine film "Dream", autora Damira Tomića, kojeg je Zoran Pezo, vlasnik "Plavog filma", nagradio kompletnom produkcijom jednominutnog filma za slijedeću požešku "jednu minutu".