Župan proglasio elementarnu nepogodu za županiju!

nepogodaZbog teškoga stanja u cijeloj Požeško-slavonskoj županiji, uslijed velikih kiša te izlijevanja rijeka i potoka te plavljenja obiteljskih kuća, poljoprivrednih usjeva i cesta, požeško-slavonski župan Marijan Aladrović danas je proglasio elementarnu nepogodu za područje cijele županije. Župan je jučer popodne i danas ujutro obišao najkritičnija područja županije.

Uslijed intenzivnih padalina kiše tijekom prekjučerašnjeg i jučerašnjeg dana, te tokom noći, na svim mjernim mjestima rijeka Požeško-slavonske županije zabilježen je značajan porast vodostaja, te su uslijed bujica lokalnih potoka i zapunjenosti odvodnih kanala, površinske vode prodrle u 50-tak podruma obiteljskih kuća na području Pleternice - u tamošnjoj Ulici Eugena Podupskog i naseljima Ivandvor, Brodski Drenovac, Bučje i Kuzmica, zatim u općini Brestovac u naseljima Zakorenje, Boričevci, Jaguplije, te na područje općine Čaglin i gradova Kutjeva, Pakraca, Lipika te Požege.

Isto je toliko bilo i intervencija vatrogasaca koji su vršili ispumpavanje vode. U naselju Vidovci intervencija vatrogasaca je završila u 2 sata. U Dervišagi još uvijek dežuraju vatrogasci JVP Požege te ispumpavaju vodu koja probije zečje nasipe.

pleternica_poplava_01

Hrvatske vode su s mehanizacijom djelovale u naseljima na području Požeštine u koje je ušla voda, a to se dogodilo u Vidovcima, Dolcu, Novom Selu, Lukaču, Zdenkovcu, Djedinoj Rijeci, Požeškoj Koprivnici i Pleternici.

Danas je, pred jutro, došlo do izlijevanja vode na brani kod Darkovca (općina Čaglin) te je poplavljena prometnica Čaglin - Darkovac, čime je Darkovac praktički odsječen od ostatka Požeštine. Promet se tom dionicom ceste odvija otežano.

pleternica_poplava_02

Cestovni se promet, izvijestili su iz Županijskoga centra 112, na području županije tijekom proteklog vremena po nekim prometnicama odvijao otežano zbog veće količine vode na cesti uslijed jakih padalina. Zbog plavljenja, za sav promet jučer su zatvorene ove ceste:

ŽC Brodski Drenovac - Bilice (izljev lokalnog potoka);

LC 41045 Kula - Poreč - Latinovac (izljev lokalnih potoka);

LC 41048 Čaglin - Zdenkovac - Jezero (izljev lokalnih potoka);

LC 41055 Poloje - Bučje (izljev Orljave).

Od 10.21 sati zbog izlijevanja rijeke Orljave u Orljavcu, zatvorena je državna cesta D-38 Požega - Pakrac za sav promet.

Od 12.29 sati zatvorena je državna cesta D-38 Požega – Đakovo na dionici od Pleternice – do raskrižja cesta D38 i D53 Našice - Slavonski Brod.