Poslije poplava u Požeštini, stanje se popravlja

poplaveZbog visoka vodostaja te izlijevanja rijeka i lokalnih potoka, tijekom proteklih dana došlo je do poplava na području Požeštine, te gradova Pakraca i Lipika. U Požeštini je poplavljeno preko 2.000 hektara poljoprivrednoga zemljišta te stotinjak kuća. Najkritičnije je bilo u Pleternici i tamošnjem naselju Gradcu. Župan Aladrović u tri je navrata obišao ugrožena područja.

poplave_01

Da bi se spasili objekti, izvršeno je probijanje nasipa rijeke Londže, a voda je puštena na poljoprivredne površine te je izvršeno i iskapanje odteretnih kanala, uz izgradnju zečjih nasipa. Za njihovu izgradnju, izvijestili su iz Županijskoga centra 112,  potrošeno je 3.500 vreća. Stanje se u međuvremenu popravilo.

poplave_02

Vatrogasci gotovo svih vatrogasnih društava na području Požeštine, zajedno sa stanovništvom i djelatnicima Hrvatskih voda, spašavali su ljude, materijalna dobra i stoku. Gradili su spomenute zečje nasipe, vršili ispumpavanje vode iz poplavljenih objekata i prostorija te opskrbu domaćinstava pitkom vodom. Na području grada Pleternice u ispomoći su bili vatrogasci DVD-a Požeška Koprivnica, DVD-a Buk, DVD-a Gradac, DVD-a Grabarje te DVD-a Kutjevo. DVD Jaguplije bilo je, pak, na ispomoći u naselju Slobodnica u Brodsko-posavskoj županiji. Ostala vatrogasna društva djelovala su na svom području. Ukupno je tako na području Požeštine te Pakraca i Lipika bilo preko 100 intervencija vatrogasaca.

poplave_03

Požeško-slavonski župan Marijan Aladrović najugroženija je područja, od akumulacije Londže u Čaglinu, do Gradca, obišao i u pratnji Jadranka Husarića, generalnoga direktora Hrvatskih voda. U Pleternici ih je dočekao i tamošnji gradonačelnik Franjo Lucić, koji se također nalazio među svojih sugrađanima na najugroženijim dijelovima grada i prigradskih naselja.

poplave_05

Generalni direktor Hrvatskih voda tako se na mjestu događaja uvjerio u tešku situaciju na području Požeštine te je pred novinarima još jednom istaknuo potrebitost izgradnje retencije Vrbove pokraj Pleternice, te izmještanja ceste uz akumulaciju Londžu, kako bi se povećao njezin kapacitet. Srećom je novac za te projekte osiguran, pa se ove godine ide u njihovu realizaciju. Retenciju Vrbovu financirat će Hrvatske vode, a izmještanje ceste uz akumulaciju Londžu s po pet milijuna kuna Hrvatske vode i Županija.

poplave_04