Sastanak o unapređenju borbe protiv droga

drogaŽupanijsko stručno povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga, pod predsjedanjem županova zamjenika Ferdinanda Trohe, održalo je sastanak na koji su, uz članove povjerenstva, bili pozvani i predstavnici gradova i općina naše županije. Tom su prigodom dr. Jasmina Kovačević i psiholog Dejvid Zombori održali prezentaciju  „Kako unaprijediti borbu protiv droga u Požeško-slavonskoj županiji“.

Cilj prezentacije, koja je dan ranije održana za ravnatelje osnovnih i srednjih škola, bio je upoznati predstavnike gradova i općina s radom Centra za prevenciju, liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, koji djeluje u sklopu Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

Pisholog Zombori istaknuo je kako Centar za prevenciju u našoj Županiji djeluje od 2005.godine te da ima stalno zaposlenog liječnika, psihologa i medicinskog tehničara, uz vanjske suradnike, psihijatra i socijalnog radnika.  Djelatnici Centra posebno su naglasili kako im se za pomoć može obratiti bilo koja osoba s problemom ovisnosti o nekoj psihoaktivnoj tvari, neovisno o dobi, ili pak osobe koje nisu u neposrednom doticaju sa sredstvom ovisnosti već je to netko od obitelji ili bližnjih.

Predavači su kazali kako su posebno ponosni na provedbu programa i terapijski rad s grupom kluba liječenih alkoholičara i njihovih obitelji, te na požešku Školu nepušenja, nadajući se kako će se u skoroj budućnosti krenuti u realizaciju programa „Trening životnih vještina“. Riječ je o programu primarne prevencije rizičnih ponašanja, koji bi bio namijenjen učenicima šestih razreda osnovne škole, a čije provođenje je već podržano od strane Požeško-slavonske županije.

Na sastanku je bilo riječi i o aktivnostima koje bi se provodile povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama (26. lipnja). S tim u svezi ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, Mato Matijević je istaknuo da će Zavod toga dana na Trgu sv. Trojstva u Požegi postaviti prigodni štand, te da se nada kako će im se sa svojim štandom prodružiti i Policijska uprava požeško-slavonska.

Predsjednik povjerenstva, dožupan Troha iznio je prijedlog da djelatnici Zavoda za javno zdravstvo organiziraju takav štand i u udaljenijim djelovima županije, odnosno Pakracu i Lipiku. Prijedlog je prihvaćen te je odlučeno da će se prigodni štand povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga, u Pakracu postaviti 1. srpnja 2010. godine