Otvorena izložba "Iz prošlosti požeškog novinarstva"

novinarstvoPožeško-slavonski župan Marijan Aladrović danas je otvorio izložbu požeškoga Odjela državnoga arhiva, koja je povodom Međunarodnog dana arhiva, postavljena u novoj zgradi požeške Gimnazije. Izložba pod nazivom "Iz prošlosti požeškog novinarstva" bit će otvorena do 18. listopada 2010. godine, kako bi je na jesen mogle vidjeti nove generacije požeških gimnazijalaca, ali i učenici drugih škola te svi zainteresirani Požežani.

novinarstvo_06

Na izložbi su, uza župana, govorili ravnatelj Gimnazije, Pavao Bucić te Tomislav Radonić, voditelj Državnoga arhiva u Požegi. Izložba objedinjuje gotovo sva izdanja dnevnih, tjednih i drugih tiskovina koja su kroz povijest izlazili na području Požeštine, prateći događaje iz svakodnevnoga života.

novinarstvo_01

Tom je prigodom još jednom naglašeno kako su u Požegi izašle prve novine na hrvatskom jeziku u Slavoniji. Najazaslužniji za to bio je Požežanin Miroslav Kraljević, koji je 10. siječnja 1863. godine izdao prvi broj "Slavonca", lista za zabavu i pouku. Tim se činom Požega tada svrstala u red puno većih i gospodarski razvijenih središta u Hrvatskoj.

novinarstvo_03

"Slavonac" je izlazio triput mjesečno do 1865. godine, a u njemu su svoje tekstove, među ostalima, objavljivali August Šenoa, Petar Preradović, Napoleon Špun Strižić, Ivan Filipović, Vatroslav Rački, Franjo Ciraki, Vjekoslav Babukić, biskup Josip Juraj Strossmayer, Josip Eugen Tomić i mnogi drugi.

novinarstvo_02

Na izložbi se mogu vidjeti i primjerci "Glasnika županije požeške", koji je počeo izlaziti 4. srpnja 1891. godine, kao list za pouku, gospodarstvo, društveni i javni život, ali i novija izdanja Slavonca te Hrvatske rieči, Požeškoga lista, Patka, Hrvatskoga viteza, Požeškoga vjesnika, Požeškoga šijaka, Šila, Koprive, Bodlje, Kronike požeško-slavonske, Kutjevačkoga lista, radničkih listova požeških tvornica, Slavonskoga doma, Zajedništva i nekih školskih listova.

novinarstvo_04

Svi su oni na svoj način obilježili i evidentirali događaje i ljude koji su, opet svaki na svoj način, obilježili život na području Požeštine od druge polovice devetnaestoga stoljeća, preko prošloga stoljeća do današnjih dana.

novinarastvo_05