Prijam za Ivana Katanića, informatičkog prvaka države

katanic_01Učenik trećega razreda Prirodoslovno-matematičke gimnazije u Požegi, Ivan Katanić iz pleterničkoga naselja Zagrađa, izborio je mjesto u hrvatskoj informatičkoj reprezentaciji, uz još trojicu srednjoškolaca iz Zagreba i Preloga, s kojima će predstavljati Hrvatsku na 17. srednje europskoj olimpijadi u Slovačkoj, od 16. do 19. srpnja ove godine, te na 22. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Kanadi, od 14. do 21. kolovoza.

Povodom toga velikoga uspjeha, Ivana je ugostio požeško-slavonski župan Marijan Aladrović, primivši i njegovu mentoricu, prof. Sanju Grabusin te ravnatelja požeške Gimnazije Pavla Bucića. Župan je tom prigodom čestitao Ivanu na izvanrednom uspjehu te mu zaželio mnogo sreće i uspjeha u daljnjem školovanju, poklonivši mu knjigu Julija Kempfa o Požegi, izvorno izdanu 1910. godine, a koju je Požeško-slavonska županija ove godine ponovno tiskala, povodom 800 godina svoga prvoga spomena.

katanic_02

Ivan Katanić reprezentativni je status  izborio nakon osvojene zlatne medalje na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi, koja se održala krajem svibnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu, gdje je sudjelovalo 27 najuspješnijih učenika iz cijele Hrvatske.  Ivan je tako nastavio izvrsne rezultate, jer je do sada osvajao prva mjesta na državnom natjecanju u drugom i trećem razredu.

katanic_03

Ta su mu postignuća otvorila vrata Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, gdje je dobio pravo na izravni upis. Ivan je otkrio županu kako će po završetku Gimnazije u Požegi, nagodinu i upisati FER, smatrajući da mu taj fakultet pruža najviše mogućnosti za dodatnim napredovanjem.