U Požegi održana akcija "Kupujmo hrvatsko"

hrvatsko_01Kvalitetne hrvatske proizvode danas je na Trgu sv.Trojstva u Požegi predstavilo stotinu i dvadeset hrvatskih tvrtki, među kojima i dvadeset tvrtki s područja Požeško-slavonske županije, u sklopu akcije "Kupujmo hrvatsko". Pored promoviranja kvalitetnih hrvatskih proizvoda, cilj akcije je utjecati na svijest potrošača da prioritetno kupuju domaće proizvode, jer se na taj način čuvaju postojeća radna mjesta i otvaraju nova.

hrvatsko_02

Akciju Hrvatske gospodarske komore posjetio je i požeško-slavonski župan Marijan Aladrović. Nakon što je u društvu voditelja priredbe Darka Janeša pozdravio nazočne i kazao nekoliko riječi o Požeškoj-slavonskoj županiji, župan je sa suradnicima obišao prigodne štandove te na jednom od njih, onom požeške tvttke Orljava, kupio košulju toga poznatoga proizvođača košulja i bluza.

hrvatsko_03

U prva četiri mjeseca ove godine, spomenimo, izvoz roba i usluga tvrtki s područja Požeško slavonske županije iznosio je 33 milijuna američkih dolara. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, plasman na inozemnom tržištu povećan je za 13 posto. Prerađivačka industrija, koja čini 90 posto cjelokupnog plasmana na inozemno tržište, izvezla je roba u vrijednosti od 30 milijuna dolara, uz rast od 11,2 posto.

hrvatsko_05

Najveći rast, od 44 posto, ostvaren je u plasmanu tekstilne industrije, te za 34 posto u proizvodnji električne opreme te je krajem travnja vrijednost plasmana električne opreme iznosila 8,5 milijuna dolara. Izvoz metalske industrije iznosio je preko devet milijuna dolara, uz rast plasmana osnovnih metala za 17 posto. Dio izvoznih proizvoda iz naše županije predstavljen je i u današnjoj akciji te ih je bilo moguće kupiti po promotivnim cijenama.

hrvatsko_04

U prva četiri mjeseca ove godine uvoz je iznosio 27 milijuna dolara, uz rast od 19 posto. U vanjskotrgovinskoj razmjeni gospodarstvo Požeško-slavonske županije tako je ostvarilo suficit od šest milijuna dolara.