Održana peta Županijska skupština u novom sazivu

peta_01Županijski vijećnici na današnjoj, petoj sjednici Županijske skupštine donijeli su niz odluka kroz petnaest točaka dnevnoga reda, od godišnjega izvještaja o izvršenju proračuna za proteklu godinu, preko osnivanja razvojne agencije, davanja suglasnosti za formiranje izdvojenih razredbenih odjela srednjih škola u Pleternici, do imenovanja novih članova nekih upravnih vijeća te zakonskoga usklađivanja plaća dužnosnicima i naknada vijećnicima.

peta_02

Tijekom aktualnoga sata, vijećnici su požeško-slavonskom županu Marijanu Aladroviću postavili gotovo dvadeset pitanja, na koje je prvi čovjek Požeško-slavonske županije strpljivo odgovarao. Predsjednika SDP-ova kluba vijećnika, Vicka Njavru, zanimalo je tko je platio oglas u Večernjem listu o prvih 365 dana nove županijske vlasti.

Župan je još jednom podsjetio kako je Županija pristala pomoći izdavanje posebnoga priloga o maturantima iz Slavonije i Baranje u tom dnevnom listu, pa su se tako tamo našle i fotografije učenika završnih razreda srednjih škola iz naše županije, a zauzvrat je Večernji list dao pola stranice teksta Županiji.

peta_05

Na inzistiranje SDP-ovaca za sazivanjem izvanredne skupštine o obustavi pruge Pleternica - Našice, župan je kazao kako je to njihovo pravo, ali da ne vidi potrebu za tim, jer su županijski čelnici, saborski zastupnik Franjo Lucić (on je također nazočio današnjoj Skupštini)  te načelnik Čaglina bili u Hrvatskim željeznicama, gdje su dogovorili kako bi se pruga, koja je samo privremeno zatvorena, isključivo zbog sigurnosnih razloga, mogla opet otvoriti za promet. O tomu je, uostalom, u Požegi pred novinarima nedavno govorio i predsjednik uprave HŽ infrastrukture, Branimir Jerneić, kazavši kako će se na jesen točno znati kada će se krenuti u obnovu, koja će stajati između 50 i 70 milijuna kuna, a da će u međuvremenu autobusi i dalje prevoziti putnike na toj relaciji, po istim cijenama koje su vrijedile u željezničkom prometu.

peta_03

Odgovarajući na ostala pitanja, župan je kazao kako izgradnja poliklinike uz Opću županijsku bolnicu u Požegi treba započeti ovih dana, jer je izabran najbolji ponuditelj izvođenja radova te su prošli i svi rokovi za eventualne žalbe. Riječ je o kapitalnoj investiciji, vrijednoj preko tri milijuna kuna, a u poliklinici će biti smještene specijalističke i subspecijalističke ambulante. Projekt je to koji će Županija odraditi u suradnji s Ministarstvom zdravstva. Na isti je način, primjerice, odrađen i projekt dovršetka Bolnice za specijalnu rehabilitaciju u Lipiku, koju je prošli tjedan otvorila premijerka Jadranka Kosor. Upravo je to nastavak one priče o suradnji s državom, koju koalicijski partneri u novoj županijskoj vlasti vrlo uspješno provode, što su i obećali građanima prije prošlogodišnjih izbora.

peta_04

Govoreći o štetama u nedavnoj elementarnoj nepogodi zbog poplava koje su poharale cijelu Požeštinu, župan je izvijestio kako je u prvom krugu ovlaštenim komisijama prijavaljeno oko 36 milijuna kuna štete. Župan je izvijestio i kako će od jeseni u Jakšiću, Brestovcu i Požegi krenuti program pomoći u kući starijim osobama, koji se već nekoliko godina uspješno provodi u Pleternici i Velikoj. Riječ je o programu Ministarstva branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti, koji će se za spomenute jedinice lokalne samouprave provoditi, odnosno koordinirati preko Požeško-slavonske županije.