Župan na cestovnim gradilištima u Pakracu i Lipiku

zuc_1Nakon što je nedavno obišao cestovna gradilišta Županijske uprave za ceste (ŽUC) na području Požege (Golobrdci - Štitnjak) i Pleternice (Gradac, Lakušija, Trapari), požeško-slavonski župan Marijan Aladrović obišao je i ŽUC-ova cestovna gradilišta na području Pakraca i Lipika, uvjerivši se na licu mjesta kako program ravnomjernoga razvoja svih krajeva Požeško-slavonske županije, i po pitanju cestogradnje, teče prema planu.

U županovoj pratnji bio je Mijo Jozak, glavni operativac ŽUC-a, koji je izvijestio o asfaltiranju Strossmayerove ulice u Pakracu, u dužini 700 metara, te o 2,3 kilometra županijske ceste Brezine - Kukunjevac. Istovremeno, na tom je području započeto uređenje raskrižja u Prekopakri. Riječ je o ulaganjima od 1,3 milijuna kuna iz stavke izvanrednoga održavanja županijskih cesta.

zuc_3

U sklopu redovnoga održavanja na području Pakraca i Lipika izvršeno je presvlačenje dionice lokalne ceste Prekopakra - Batinjani (2,5 kilometara), u što je uloženo oko 700 tisuća kuna, te je na vrlo opasnom raskrižju u Poljani postavljen semafor (investicija od 500-tinjak tisuća kuna), čime će se zasigurno povećati prometna sigurnost.

zuc_4

Prije obilaska županijskih i lokalnih cesta u ingerenciji ŽUC-a, župan Aladrović prisustvovao je sastanku u Gradu Pakracu s predstavnicima Hrvatskih cesta te čelnika Pakraca i Lipika, a razgovaralo se o izgradnji kružnoga toka na raskrižju u Dobrovcu, za što postoji gotov projekt. Potrebno je još napraviti jednu manju preinaku i uskoro će Hrvatske ceste moći krenuti s radovima novoga kapitalnoga objekta u Požeško-slavonskoj županiji, što je samo još jedan dokaz kako hrvatska Vlada preko svojih javnih poduzeća uvelike pomaže našu županiju.

zuc_2

O STEČAJU ŽUC-a

Na posljednjoj Županijskoj skupštini, spomenimo, bilo je govora i o stečaju ŽUC-a. Naime, vijećnika Ivicu Fliszara (HSS), potpredsjednika Skupštine, zanimalo je kada će ta županijska tvrtka izaći iz stečaja.

Župan Aladrović odgovorio je pak kako je osobno poduzeo sve da se prihvate ponuđene nagodbe (stečajni upravitelj neke je  odbio) te da se ubrza dovršetak stečaja, koji je dosad (ŽUC je u stečaju od kraja listopada 2006. godine) stajao našu Županiju dva milijuna kuna, od čega je oko 1,5 milijuna trošak odvjetničke kancelarije.

U raspravu o ŽUC-u uključio se i nazočni saborski zastupnik Franjo Lucić, podsjetivši na nelogičnu i nepromišljenu, ali po svemu sudeći namjernu i krajnje lošu odluku tadašnjega župana Zdravka Ronka koji je poslao ŽUC u stečaj i sve njegove kreditne obveze (66 milijuna kuna) prebacio na Županiju, koja je upravo zbog te nerazumne odluke danas u velikim problemima.

- ŽUC, koji ima godišnji proračun između dvadeset i trideset milijuna kuna te svega četvero zaposlenih, bez problema je mogao vraćati svoje kredite i normalno funkcionirati, no Ronko je svjesno išao u štetnu odluku za Požeško-slavonsku županiju, želeći među ostalim, zamislite, time rušiti i hrvatsku Vladu. Nažalost, i taj primjer je pokazao kako je njemu  tada, a isto je i danas, u interesu samo njegova promocija, bez obzira na cijenu, umjesto da mu na prvom mjestu bude razvoj i napredak cijele zajednice - kazao je zastupnik Lucić.