U Zagrađu održana deseta smotra folklora

zagradeZagrađe, mjesto s pleterničkoga područja, u nedjelju je bilo domaćin tradicionalne, desete smotre folklora, na kojoj se ove godine okupilo dvanaest sastava, odnosno kulturno-umjetničkih društava iz kontinentalne Hrvatske. Oni su pred okupljenim zaljubljenicima u folklor i stare običaje, izveli karakteristične plesove i pjesme svoga kraja. Pokrovitelj smotre, među ostalima, i ove je godina bila Požeško-slavonska županija.

zagrade_03

Smotru folklora dirljivim je govorom otvorio saborski zastupnik i pleternički gradonačelnik Franjo Lucić, koji je rodom iz Zagrađa. Podsjetio je pritom na važnost očuvanja starih običaja, jer na taj način svaki kraj čuva i svoj identitet.

zagrade_02

U dvosatnom programu, koji je organizirao KUD Zagrađe, imalo se što vidjeti. Čuvari slavonske i hrvatske baštine mamili su pljesak brojnih gostiju izvodeći svoje točke.

zagrade_04

Smotru, koja je započela povorkom kroza selo te nastavljena programom na mjesnom igralištu, u društvu sabroskoga zastupnika Lucića i njegove supruge, pratili su požeško-slavonski župan Marijan Aladrović i njegov zamjenik Ferdinand Troha, sa suprugama.

zagrade_05