Župan Aladrović odgovorio na Ronkove napade

zupanija_01Požeško-slavonski župan Marijan Aladrović (HDZ) na današnjoj je konferenciji za novinare odgovorio na napade i objede upućene od strane požeškoga gradonačelnika Zdravka Ronka (SDP), koji je čelnika Požeško-slavonske županije optužio za niz stvari, ponovno izvrčući činjenice, tužakajući i vrijeđajući sve one koji misle drukčije. Ronko je, među ostalim, pričao i o tomu kako će on opet morati doći spašavati Županiju!?

Župan je kazao kako neće biti potrebe da Ronko opet dođe u Županiju te je još jednom podsjetio javnost kako je upravo Ronko taj koji je naredio da Županijska uprava za ceste (ŽUC) ode u stečaj, iako su ga stručnjaci nagovarali da to ne čini. Župan je pozvao novinare da to mogu provjeriti i kod zaposlenika ŽUC-a, koji su nazočili sastanku na kojem je Ronko izričitio zahtjevao stečaj.

zupanija_02

Podsjetimo, da Ronko u vrijeme kada je bio župan nije poslao ŽUC u stečaj i preuzeo sve njegove obveze na ime Županije, danas Požeško-slavonska županija ne bi imala većih problema, a  ŽUC bi s druge strane bez poteškoća vraćao svoje kredite, budući da od 20-ak milijuna kuna njegova godišnjega proračuna, 7-8 milijuna kuna odlazi na redovito održavanje cesta, a od ostalih 15-ak milijuna kuna  ŽUC bi bez problema vraćao kredite i plaćao četvero zaposlenih te bi mu svake godine ostajalo desetak milijuna kuna za dodatna ulaganja. Umjesto toga, Županija sada ima 55 milijuna kuna ŽUC-ovih kredita za vraćati, što je bila, više je nego jasno, jako loša Ronkova poslovna odluka.

- Čudi me da gradonačelnik Ronko nema točnu informaciju kada kaže da je na ŽUC-ovu računu danas 7 milijuna kuna, a zapravo se radi o daleko većem iznosu, gotovo dvostruko većem. No, taj novac nije dio stečajne mase i nitko ga ne može samo tako uzeti. Ne znam zašto njemu sada odjednom smeta to što mi želimo ubrzati stečaj  koji stvarno previše stoji ŽUC. Naime, od pokretanja stečaja u 2006. godini do danas, na sudske je troškove otišlo 1,3 milijuna kuna ili oko 400.000 kuna godišnje. No, kada se završi stečaj, kazat ćemo sve - rekao je župan Aladrović.

Prvi čovjek Požeško-slavonske županije okarakterizirao je neutemeljenom optužbu kako je nenamjenski trošio novac iz županijskoga proračuna, kazavši kako nije radio ništa što nisu činili njegovi prethodnici (dakle, i Ronko), koristivši obrtna sredstva kao pomoć proračunu. Upravo zbog te činjenice, župan Aladrović Ronkova prozivanja smatra vrlo nekorektnima. Ako je bilo nekakvih nepravilnosti, kaže župan, o tomu će revizija već izvijestiti Državno odvjetništvo, pa smatra kako su priče o kaznenim prijavama doista nepotrebne.

zupanija_03

Po tko zna koji put iz požeške su Socijaldemokratske partije, u nedostatku pravih argumenata te iz očite zavisti na dobrim rezultatima u prvoj godini mandata koalicijske vlasti, ponovili priču o korištenju županijskih službenih automobila. Ronko je "precizno" izračunao kako se danas službeni automobili u Županiji koriste tri puta više nego u njegovo vrijeme.

- To je istina, automobili se više koriste, a razlog je tomu što naši prethodnici nisu nigdje išli. Koliko su puta otišli u Zagreb, koliko su ministarstava, fondova i javnih poduzeća obišli u potrazi za novcem? Ne odnosi se to samo na Zagreb, već i na našu županiju, jer postoje mjesta i zaslužni pojedinici koje do moga dolaska niti jedan župan naše županije nikad prije nije posjetio  Svatko ima svoj način  rada, a građani su tu neka sude - dodao je župan Aladrović.

Konferenciji su nazočili i županovi zamjenici, Ferdinad Troha (HDZ) i Željko Jakopović (HSS), također odbacivši Ronkove optužbe.

- U ime HSS i svoje osobno, nastojim biti kokretan u poslu kojim se bavim te se smatram županovim suradnikom i pomoćnikom, a ne samo zamjenikom koji je došao u Županiju samo kako bi sjedio i primao plaću. Dakle, ne želim biti onakav zamjenik kakvi su bili Ronkovi zamjenici. Često sam u Zagrebu, u ministarstvima i  na drugim mjestima na kojima se može nešto učiniti za našu županiju, pa je jasno da se i mojim službenim automobilom danas putuje više nego prije, kada se nigdje nije išlo. Odrekao sam se naknade za dolazak na posao iz Čaglina, na koju imam pravo, jer sam nakon izračuna uvidio da je za Županiju jeftinije da idem kući službenim automobilom i s njim drugi dan na posao, nego da uzimam naknadu i da još po mene, kada treba, vikendom  ili nekim drugim danom, sa službenim automobilom dolazi vozač. Kada je pak automobil koji koristim potreban nekomu drugom iz Županije, on ga normalno može koristiti, što se nerijetko i događa - kazao je Željko Jakopović, županov zamjenik za gospodarstvo.