I naša županija u projektu "Razvoj investicijskog okruženja"

U sklopu projekta „Razvoj investicijskog okruženja“, koji se realizira korištenjem pretpristupne pomoći EU – IPA komponenta III C, i dio je Operativnog programa za regionalnu konkurentnost 2007 – 2009., u Vrbovcu jer održan seminar pod nazivom „Marketinški standard“, na kojem su nazočili i predstavnici Požeško-slavonske županije. Time je završen prvi krug aktivnosti  za “Program certificiranja regija za ulaganja”.
Projekt Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva „Razvoj investicijskog okruženja“ jedan je od najvrijednijih ugovora o uslugama financiranih od strane Europske unije koji se trenutačno provode u Republici Hrvatskoj. Njegova vrijednost iznosi 2,5 milijuna eura, od čega EU financira 75 posto, a RH 25 posto. Provedba ovog IPA projekta započela je 01. veljače 2010. godine, trajanje projekta je 20 mjeseci.

Projekt je nastavak dvije prethodne faze ICPR programa u kojima je sudjelovalo dvanaest županija, a koje su provedene 2006., 2007. i 2008. godine sredstvima EU (CARDS) i USAID-a. Sve županije koje su sudjelovale u projektu primile su certifikat za uspješno završen rad na projektu i imaju mogućnost korištenja logotipa „CROATIAN INVESTOR FRIENDLY REGION – CIFR“.

U ovom projektu će doći do unapređenja i poboljšanja ICPR programa, a provedba će obuhvatiti sve županije koje do sada nisu sudjelovale u projektu. To su slijedeće županije: Brodsko-posavska, Ličko-senjska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka. Krajnji korisnici ovog projekta su županijske administracije i druge relevantne institucije na županijskoj razini, poput regionalnih razvojnih agencija, županijskih komora (HGK), Agencije za promicanje izvoza i ulaganja, itd.

ICPR ima značajan pozitivan utjecaj na ulagačku klimu u županijama uključenim u ovaj program, koji obuhvaća tri standarda: Informacijski, Imovinski i Marketinški standard.

Sudjelovanje predstavnika iz osam hrvatskih županija na ovom seminaru prvi je korak u procesu certifikacije za Marketinški standard, koji ima za cilj razvijanje usmjerene promocije županija i odgovarajuće razine usluga koje iste pružaju ulagačima. Sudionici seminara – članovi županijskih timova, unaprijedit će svoja znanja i vještine u svezi promoviranja prednosti i poslovnih mogućnosti svojih županija potencijalnim ulagačima u skladu s međunarodnim standardima.

Poboljšanjem komunikacije, suradnje i koordinacije regionalnih i središnjih institucija uključenih u poticanje ulaganja i radom na osiguranju konkurentnosti u natjecanju za strane ulagačke projekte, ovaj projekt doprinosi promoviranju Hrvatske kao poželjne destinacije za ulaganje.