Nema ukidanja đakovačke ergele, sve ostaje isto!

ergela_01Požeško-slavonski župan Marijan Aladrović, saborski zastupnik i gradonačelnik Pakraca Davor Huška te gradonačelnik Lipika Antun Haramija održali su konferenciju za novinare na temu pripajanja Državne ergele lipicanaca Đakovo u Hrvatski centar za konjogojstvo koji se nalazi u Lipiku, kako bi nakon niza napisa i izjava u medijima izvijestili javnost o pravom stanju stavri.

- Cijeli slučaj pripajanja đakovačke ergele Hrvatskom centru za konjogojstvo, koji je krovna državna ustanova za sve vrste konja i papkara, a ne samo za lipicance, nepotrebno je politiziran od strane đakovačkog gradonačelnika Zorana Vinkovića  i njegovih suradnika. Stavljanje državne ergele Đakovo i lipičke ergele pod jednu ustanovu, dakle pod Hrvatski centar za konjogojstvo, ne znači ukidanje đakovačke ergele, već  reorganizaciju i smanjenje troškova za rad obje ergele - ustvrdio je Antun Haramaija, gradonačelnik Lipika.

Sudionici konferencije za novinare naglasili su kako sve ostaje kao i do sada, jedino se svojom reorganizacijom dvije ergele stavljaju pod jednu ustanovu, Hrvatski centar za konjogojstvo, čije je sjedište u Lipiku od 26. srpnja 2008. godine. Radi velikog doprinosa gradova Lipika i Pakraca u Domovinskom ratu, vraćanjem ergele Lipik iz Srbije nakon 16 godina, sjedište Hrvatskog centra za konjogojstvo stavljeno je prije dvije godine u Lipik.

lipik_ergela_02

- Ergela Đakovo ima dugu povijest, sada ima i kapitalni objekt jahaonice u vrijednosti 20 milijuna kuna, nije pokradena i razrušena u Domovinskom ratu, kao ni grad Đakovo, a svi znamo kako su prošli gradovi Lipik i Pakrac i time dali veliki doprinos hrvatskoj samostalnosti. Žalosti nas stav čelnika Đakova, nakon još svježih sjećanja na Domovinski rat, da se hrvatski narod dijeli na ovakav način, da je ovo naša, a ne njihova ergela, naši i vaši lipicanci - dodao je gradonačelnik Haramija, pozvavši još jednom Đakovčane na suradnju, koja bi trebala biti svima u interesu.

Župan Marijan Aladrović naglasio je kako je ovdje, nažalost, samo riječ o jeftinoj politizaciji, pri čemu se cijeli slučaj nepotrebno  povezuje i s predsjednicom Vlade, koja je rođena u Lipiku, iako se doista ništa bitno ne mijenja u radu dviju ergela

Davor  Huška, saborski zastupnik i gradonačelnik susjednoga grada Pakraca, dao je bezrezervnu podršku svim aktivnostima Hrvatskoga centra za konjogojstvo koji će, kako je rekao, nakon objedinjavanja dvije državne ergele moći još stručnije odrađivati posao na kvalitetnom uzgoju lipicanaca u cijeloj Republici Hrvatskoj.

- Žalosti me što moj kolega Vinković, koji je i otprije poznat  po svojim neprimjerenim istupima, kao gradonačelnik Đakova nastavlja građanima,  posebice Slavoncima, plasirati neistine kako bi skupljao jeftine političke bodove - zaključio je Huška.