Pomoć za vlasnike objekata s rodinim gnijezdom

rode_01Nakon što je lani, na inicijativu predsjednice Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora Marijane Petir, pokrenut  pilot projekt ''Zaštita i očuvanje bijele rode'' na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Brodsko-posavske županije, u 2010. godini (Međunarodnoj godini biološke raznolikosti) Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je sredstva za nastavak  projekta koji će se ove godine pokrenuti i u Požeško-slavonskoj županiji.

rode_02

Ugovor o donaciji i provedbi projekta za Požeško-slavonsku županiju potpisan je  u Marinom Selu, mjestu s najvećim brojem rodinih gnjezda na krovovima u Požeško-slavonskoj županiji, a potpisali su ga direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo te ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim  područjem Požeško-slavonske županije mr.sc. Tomislav Crnjac. Tim se ugovorom osigurava 700 kuna naknade vlasnicima objekata s rodinim gnijezdom na krovu.

Potpisivanju ugovora nazočili su i saborska zastupnica i predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora Marijana Petir te župan Požeško-slavonske županije Marijan Aladrović.

rode_03

Saborska zastupnica Marijana Petir tom je prilikom predstavila brošuru ''Zaštita i očuvanje bijele rode'',  koja je nastala na temelju provedbe pilot-projekta u 2009. godini.

Nadzornik Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, Predrag Livak izvijestio je pak o uvjetima koje vlasnici objekata s rodinim gnijezdom na krovu trebaju ispuniti kako bi imali pravo na naknadu. Upute za prijavu donosimo u nastavku: