Dožupan Jakopović o cesti uz akumulaciju Londžu

hrvatske_vode_01U središnjici Hrvatskih voda u Zagrebu, županov zamjenik za gospodarstvo Željko Jakopović (HSS) preuzeo je 9,2 milijuna kuna vrijedan ugovor o izmještanju ceste uz akumulaciju Londžu u Čaglinu, koju će zajednički financirati Hrvatske vode i Županijska uprava za ceste (ŽUC). Riječ je o kapitalnoj investiciji kojom će se povećati kapacitet spomenute akumulacije, uz povećanje sigurnosti čaglinskog i pleterničkog područja od poplave.

Nakon što je završio dogovore oko izmještanja prometnice Čaglin - Kneževac (dužine 3,4 kilometra), potrebnoga radi nastavka izgradnje akumulacije Londže, dožupan Jakopović je izvijestio kako natječaj za izgradnju spomenute ceste traje do 27. kolovoza ove godine, nakon čega će se izabrati najbolji ponuditelj.

- Početak radova očekujemo sredinom rujna ove godine, dok završetak ovisi o vremenskim uvjetima. No, minimalno bismo do zime trebali dobiti novu trasu ceste, nasutu kamenom i osposobljenu za normalno prometovanje. U spomenutoj 9,2 milijuna kuna vrijednoj investiciji, dogovoreno je, Hrvatske vode sudjelovat će s pet milijuna kuna, a ŽUC s 4,2 milijuna kuna - kazao je dožupan Jakopović, preuzimajući ugovor u Zagrebu.

hrvatske_vode_02

Uz tu cestu, ove će godine u Čaglinu biti izgrađen i automatski sustav upravljanja akumulacijom Londžom, vrijedan  500 tisuća kuna. Nagodinu bi pak krenula izgradnja druge faze akumulacije, odnosno išlo bi se u njezin dovršetak, čime bi se riješio dvadesetak godina star problem.

- Važno je spomenuti da će akumulacija Londža, uza zaštitu od poplava, nuditi i mogućnost navodnjavanja 2.000 hektara poljoprivrednoga zemljišta, kao sastavni dio Nacionalnoga programa navodnjavanja Republike Hrvatske. Dakle, riječ je o višenamjenskom objektu, koji će moći poslužiti i kao izletište. Da bismo došli do završetka cijeloga projekta, ovo izmještanje ceste Čaglin - Kneževac je prioritetni zadatak, pa nam je drago što smo postigli dogovor s Hrvatskim vodama, uz puno razumijevanje njihova generalnoga direktora Jadranka Husarića (desno na donjoj fotografiji, sa županom za obilaska akumulacije Londže uslijed posljednje poplave), koji je u proteklih godinu dana nekoliko puta posjetio Požeštinu, dokazavši pritom kako Vlada RH i preko Hrvatskih voda, svoga javnoga poduzeća, brine o našem kraju - zaključio je županov zamjenik Željko Jakopović.

hrvatske_vode_03