Dvadeset tisuća vjernika u svetištu Gospe od suza

gospaMarijansko svetište u Pleternici, posljednjega je dana proslave devetnica u čast Gospi od suza, u utorak 31. kolovoza, privuklo preko 20.000 vjernika na središnje misno slavlje, kojemu je prethodila procesija s Gospinim likom. Misu i procesiju predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević. Ove se godine u pleterničkoj župi sv.Nikole slavi 55 godina uzastopnoga održavanja devetnica te pet godina od proglašenja biskupijskoga svetišta Gospi od suza.

gospa_02

Na središnjem slavlju, unatoč povremnoj kiši, okupio se velik broj vjernika i hodočasnika iz cijele Požeške biskupije, ali i iz susjednih biskupija te drugih krajeva Hrvatske. Mnogi su hodočasnici, kao i prethodnih osam dana (devetnice se svake godine održavaju od 23. do 31. kolovoza) pješice došli do Pleternice iz Požege i drugih mjesta u Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

gospa_01

Ovogodišnji blagdan Gospe od suza, zajedno s brojnim vjernicima, u pratnji svojih supruga, kao i svake godine proslavili su i požeško-slavonski župan Marijan Aladrović te pleternički gradonačelnik i saborski zastupnik Franjo Lucić.

gospa_04

Ove su godine u Pleternici bili i uvaženi politički gosti, potpredsjednik hrvatskoga Sabora Vladimir Šeks, potpredsjednik Vlade RH i minstar financija Ivan Šuker, ministar poljoprivrede Petar Čobanković, saborski zastupnici i mnogi drugi.

gospa_07

U propovijedi je požeški biskup, među ostalim, upozorio kako se u Hrvatskoj natječemo tko će koga više ocrniti i tko će koga s više negativnosti okititi. Pozvao je stoga sve u Hrvatskoj da se okrenu svojoj savjesti, moralu i činjenju dobra jer, kazao je biskup, samo ćemo na taj način imati osiguranu budućnost.

gospa_06

Biskup se tom prigodom zahvalio svim vjernicima koji su posjećivali pleterničko svetište u čast Gospi od suza kroza sve dane štovanja njezina lika, a vjernika je doista svih devet dana bilo mnogo, što svjedoče i fotografije.

gospa_05

Niti kiša koja je posebno jako padala pretposljednjega dana devetnica i nešto manje na sam blagdan Gospe od suza, nije omela vjernike i hodačasnike u njihovu naumu dolaska u Pleternicu i molitvi Gospi od suza.

gospa_03