Predstavljena knjiga o kutjevačkoj pastuharni

konji_knjiga_01U Velikoj županijskoj vijećnici protekloga je vikenda predstavljena knjiga „Pastuharna - Kutjevo i lipicanci u prošlosti“, autora Andrije Boškovića, umirovljenika iz Kutjeva. Prema riječima Miroslava Kovača, jednog od recenzenata knjige, riječ je o nizu prikupljenih vrijednih dokumenata koji svjedoče o tradiciji uzgoja konja u kutjevačkom kraju u proteklih 270 godina. O vrijednosti čuvanja pisanih materijala i prikupljenih vrijednih fotografija govorio je i županov zamjenik Ferdinand Troha.

O razlozima koji su ga naveli da napiše tu vrijednu knjigu govorio je i sam autor Andrija Bošković, kazavši:
- Za jednoga moga posjeta kutjevačkoj Gradskoj knjižnici,  u isto se vrijeme grupa učenika raspitivala o pastuharni koja je  nekada postojala u Kutjevu. Kada sam uvidio da knjižnica nema gotovo nikakvih materijala vezanih uz temu, odlučio sam prikupiti sve što je moguće i sam napisati knjigu. Ne smije, naime, pasti u zaborav da su upravo kutjevački lipicanci daleke 1938. godine u njemačkom Aachenu odnijeli tri zlatna odličja u jakoj konkurenciji od gotovo 600 rasnih konja iz 17 država svijeta.

konji_knjiga_02

U knjizi je opisana cijela kronologija događaja s kutjevačkom pastuharnom prije i nakon Drugog svjetskog rata, kada je nastala ergela u obližnjim Ovčarama. O uzgoju isključivo bijelih lipicanaca koji su dominirali na svim natjecanjima vodila se u Kutjevu temeljita i iscrpna dokumentacija sve do 1959. godine, kada je pedesetak kobila i oko dvadeset pastuha, zajedno s uzgajivačima, preseljeno u Đakovo.

konji_knjiga_03