Devetnaest godina od oslobođenja požeške vojarne

vojarna_godisnjica_01Prigodnom svečanošću i postrojavanjem u prostoru požeške vojarne danas je proslavljena devetnaesta godišnjica njezina oslobođenja. Naime, točno 17. rujna 1991. godine požeška je vojarna oslobođena, odnosno predana u hrvatske ruke. U sjećanje na taj dan, danas su pored spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskoga rata položeni vijenci i zapaljene svijeće, a u vojnoj kapelici vojni kapelan Željko Volarić služio je svetu misu.

vojarna_godisnjica_02

Među delagacijama Hrvatske vojske, policije, udruga proisteklih iz Domovinskoga rata i drugih, vijenac su ispred Požeško-slavonske županije položili i svijeću zapalili županovi zamjenici Ferdinand Troha i Željko Jakopović te pročelnica Ureda župana Sandra Sekulić Pojer. Po povratku sa sastanka iz Zagreba, svetoj misi i postrojavanju u vojarni nazočio je i požeško-slavonski župan Marijan Aladrović.

vojarna_godisnjica_05

Govoreći pred okupljenima, današnji zapovjednik požeške vojarne, pukovnik Ivica Pejaković  podsjetio je kako je ondašnja kasarna Nikola Demonja, u kojoj se nalazila velika količina naoružanja bivše JNA, blokirana 13. rujna 1991. godine, a oko nje se rasporedilo 300-tinjak pripadnika Zbora narodne garde 4. bojne 108. brigade te pripadnici pričuvnoga sastava MUP-a.

vojarna_godisnjica_04

- U noći na 17. rujna u pomoć s novogradiškog područja stigao je 63. samostalni bataljun, no 17. rujna oko 10 sati uspješno su završeni pregovori o predaji vojarne, na kojoj se toga prijepodneva zavijorio hrvatski stijeg. Hrvatska vojska time je došla do 12.000 komada "dugih cijevi" koje su raspoređene na bojišta diljem Hrvatske - kazao je pukovnik Pejaković.

vojarna_godisnjica_03

Danas, devetnaest godina poslije, Hrvatska je punopravna članica NATO saveza, a požeška je vojarna zadržala status jedne od perspektivnih hrvatskih vojarni u kojoj se danas u širokom spektru obučavaju dragovoljni ročnici, kadeti, vojnici, dočasnici i časnici službe borbene potpore, uz obuku pripadnika Oružanih snaga RH koji se pak upućuju u mirovne misije diljem svijeta.