U Alilovcima održana županijska stočarska izložba

alilovci_1Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Požeško-slavonske županije i Županijske gospodarske komore, Hrvatska poljoprivredna agencija, Hrvatsko agronomsko društvo i Poduzetnički centar Pakrac uspješno su u Alilovcima organizirali najstariju stočarsku izložbu u Hrvatskoj, koju je otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Stjepan Mikolčić. Na izložbi je bilo izloženo 40 najkvalitetnijih grla goveda uzgajivača s područja Požeško-slavonske županije.

Okupljenim uzgajivačima goveda i gledateljima koji su došli u Alilovce unatoč lošem vremenu, obratili su se i požeško-slavonski župan Marijan Aladrović te načelnik Kaptola Mile Pavičić.

alilovci_3

Šampionskim grlom simentalske pasmine proglašena je «Amanda» vlasnika Vladimira Tadijala iz Tominovca, a šampionom u holštajn pasmini «Regina» vlasnika Željka Strapača iz Vetova. U kategoriji simentalske pasmine najbolje ocijenjena junica je «Pliva» tvrtke «Trgomont» iz Grabarja, prvo mjesto u kategoriji prvotelki dodijeljeno je grlu «Sisa» vlasnika Slavka Bartolovića iz Alilovaca, a u kategoriji mliječnih krava najbolje ocijenjena je «Žana», vlasnika Ivice Hajduha iz Trapara. U kategoriji holštajn pasmine najbolje ocijenjena junica je «Mica» vlasnika Zlatka Ciganovića iz Alilovaca, a od mliječnih krava «Tara» vlasnika Tihomira Kotrle iz Golog Brda.

alilovci_2

Spomenimo kako je uvod u stočarsku izložbu bilo otvaranje etnografske izložbe vunenih pokrivača u Vatrogasnom domu u Alilovcima, pod nazivom "Nije ćilim ponjava da se gazi nogama", na kojoj su izložene nekad prepoznatljive rukotvorine, stare preko stotinu godinu. Izložbu je organizirao HKD Tkanica Alilovci.

alilovci_4