Župan ugostio profesore s Filozofskoga fakulteta

tudjman_01Dva je dana požeška Gimnazija bila domaćin znanstvenog okruglog stola pod nazivom „Znanje, prikupljanje, čuvanje i upravljanje znanjem - digitalizacija kulturne baštine“, koji je u Požegi okupio znanstvenike zagrebačkog Filozofskog fakulteta - odsjeka za informacijske znanosti. Među njima su bila ugledna znanstvena imena, sveučilišni profesori Miroslav Tuđman, Damir Boras - dekan Filozofskog fakulteta, Jadranka Lasić Lazić i drugi.

tudjman_02

Uvaženu delagaciju Filozofskoga fakulteta primio je i požeško-slavonski župan Marijan Aladrović sa suradnicima. Župan ih je ugostio u Županijskoj vijećnici, koja je ostavila duboki dojam na profesore i studente zagrebačkoga Filozofskoga fakulteta.

tudjman_03

Bila je to prigoda za bolje upoznavanje okupljenih te za razmjenu darova. Profesorica Jadranka Lasić Lazić tako je županu darivala dvije knjige po preporuci, dok je župan vodstvu fakultetskoga izaslanstva darovao Kempfovu monografiju o Požegi, izvorno tiskanu 1910. godine, a koju je Požeško-slavonska županija odlučila ove godine izdati u pretisku i po prvi put u digitalnom obliku.

tudjman_04

- Digitalni oblik znanja dostupan je preko interneta svima, a pronalaženje tako pohranjenog znanja je ono čime se bavi informacijska znanost. Dakle naši znanstveni projekti u širokom se rasponu bave od digitalizacije do pronalaženja svih struktura koje čine te podatke ali najvažnije je da danas svima to znanje bude dostupno - kazao je dekan Filozofskog fakulteta prof.dr. Damir Boras na otvorenju okruglog stola, na kojem se okupljenima obratio i Ferdinand Troha, županov zamjenik za društvene djelatnosti.

tudjman_05