Program obrazovanja i obuke kadrova u turizmu

obrtnici_i_turizam_01Savjetnik u Ministarstvu turizma, Ivo Bašić danas je u Županijskoj vijećnici, okupljenim predstavnicima srednjih strukovnih škola, ugostitelja, Požeško-slavonske županije te Obrtničke i Gospodarske komore, predstavio Program poticanja obrazovanja i obuke kadrova u turizmu, s ciljem rješavanja pitanja kvalitete kadrova u turizmu i ugostiteljstvu. Domaćin toga okrugloga stola bio je županov zamjenik za gospodarastvo Željko Jakopović.

Ministarstvo turizma, naglasio je ministrov savjetnik Bašić, sudjeluje u promociji spomenutih zanimanja, podizanju standarda obrazovanja kroz uređenje kabineta u srednjim strukovnim školama (primjer je Obrtnilčka škola Požega) te kroz sudjelovanje u stipendiranju učenika i studenata koji se obrazuju za turistička zvanja s osiguranjem zapošljavanja. Pozitivni rezultati programa očituju se u povećanom broju učenika zainteresiranih za upis u škole koje nude program obrazovanja u turizmu i ugostiteljstvu, što je, primjerice, slučaj u Požegi.

obrtnici_i_turizam_02

Program poticanja obrazovanja i obuke kadrova u turizmu, rezultat je uspostave partnerskih odnosa s hotelijerima, tvrtkama i obrtničkim komorama, te županijama, prema kojemu oni s Ministarstvom turizma osiguravaju stipendije za učenike i studente, uređenje kabineta za praktičnu nastavu i dodatne programe obrazovanja i osposobljavanja, kao i sa školama u dijelu promocije zanimanja. Ministarstvo turizma sufinancira 50 posto iznosa stipendija učenika/studenata za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu, te s istim postotkom sudjeluje u sufinanciranju uređenja kabineta za praktičnu nastavu u srednjim strukovnim školama. Detaljniji podaci mogu se dobiti u Obrtničkoj komori Požeško-slavonske županije.