Župan primio fra Iliju Barišića, misionara u Africi

misionar_01Požeško-slavonski župan Marijan Aladrović u svom je uredu primio fra Iliju Barišića, hrvatskog misionara u Africi, u Demokratskoj republici Kongu, nekadašnjem Zairi. U toj je velikoj zemlji fra Ilija Barišić misionar već 38 godina, u sklopu stalne franjevačke misije. Zahvaljujući njegovu prijatelju Darinku Tadiću, fra Ilija bio je gost pleterničke knjižnice i čitaonice u kojoj je održao jedno zanimljivo predavanje o misionarstvu.

misionar_02

Bila je to prigoda i za susret s požeško-slavonskim županom, koji je sa zadovoljstvom primio čovjeka koji je gotovo puna četiri desetljeća u misiji, u zemlji koja je imala burnu prošlost te danas ima ništa manje burnu svakodnevnicu. Bilo je zanimljivo čuti iz prve ruke kako DR Kongo diše danas ili kako je u bivšem Zairu bilo jučer, odnosno kako se na jednom, prirodnim bogatstvima obilatom području isprepliću interesi velikih sila, te kako je lokalno stanovništvo unatoč svemu zadržalo onaj izvorni kršćanski duh koji se izgubio u nekim razvijenim civilizacijama.

misionar_03

Nakon zanimljiva razgovora, župan Aladrović uručio je fra Iliji Barišiću Kempfovu monografiju o Požegi i okolici, izvorno tiskanu 1910. godine, a čiji je pretisak ove godine objavila Požeško-slavonska županija, povodom 800 godina njezina prva spomena. Zahvalivši se na daru, fra Ilija, koji je bio u pratnji spomenutoga Darinka Tadića te Franje Novaka, ravnatelja pleterničke knjižnice i čitaonice, županu je uručio dvd o njegovu misionarskom putu.