Promocija knjige biskupa Bogovića "Žao mi je naroda"

bogovic_01Ličko zavičajno društvo "Vila Velebita" i njegov predsjednik prof.dr. Josip Fajdić, nakon niza kulturnih aktivnosti tijekom godine, povodom blagdana sv. Terezije Avilske, zaštitnice Požege i požeške katedrale, organizirali su predstavljanje knjige "Žao mi je naroda", autora gospićko–senjskoga biskupa msgr. dr.  Mile Bogovića. Predstavljanju, održanom u zgradi županijskoga HGK-a, nazočio je i požeško-slavonski župan Marijan Aladrović.

bogovic_04

Na predstavljanju knjige prikupljenih Bogovićevih tekstova i kritičkih promišljanja o hrvatskoj stvarnosti, govorili su njezin urednik Božidar Petrač, suradnik izdavača dr. Ante Bežen, voditelj predstavljanja prof. Tomislav Radonić  te sam autor knjige msgr. Mile Bogović.

bogovic_02

– Riječ je o knjizi polemičkih tekstova koji su nastajali u proteklih desetak godina od kada sam zaređen za gospićko-senjskoga biskupa. U želji za dokazivanjem istine, u svojim sam promišljanjima uvijek nastojao suzbiti strah od reakcije koje bi ta promišljanja mogla izazvati u javnosti i zbog toga sam nailazio na oštre kritike neistomišljenika. U teškim sam se vremenima usudio govoriti ono što se nitko drugi nije usudio i ovdje se nalazi dio tih tekstova javno objavljenih u brojnim tiskovinama. Meni je hrvatskoga naroda, doista, iskreno žao jer nakon dugih stoljeća iščekivanja vlastite države, čini se da danas u njoj ne živi sretno, što se posebno odnosi na zapostavljene dijelove Slavonije kao i Like, bez koje kao poveznice sjevera i juga zemlje, nema ni Hrvatske – rekao je tijekom predstavljanja svoje knjige msgr. Mile Bogović.

bogovic_03