Znanstveni skup o Požegi i Požeštini kroz stoljeća

hazu_u_gimnaziji_01Na prvu godišnjicu svoga postojanja, požeški Zavod Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizirao je znanstveni skup pod nazivom «Požega i Požeština kroz stoljeća». Bila je to i prva u nizu najavljenih manifestacija i znanstvenih skupova koje će Zavod organizirati, a subotnji je okupio četrdesetak predavača najrazličitijih područja društvenih i prirodnih znanosti. Među njima su bili i akademici te sveučilišni profesori.

hazu_u_gimnaziji_02

Znanstveni skup, održan u prostoru nove požeške Gimnazije, nakon pozdravnih riiječi koje je okupljenima uputio i požeško-slavonski župan Marijan Aladrović, otvorio je predsjednik HAZU-a, akademik Milan Moguš, rekavši kako je to jedanaesti Zavod za znanstveno-istraživački rad u okrilju Akademije izvan Zagreba.

- Požega nije od jučer, od prekjučer, ona je davno tu i mislim da sve ono dobro što nama može osigurati put u bolju budućnost nalazi se i u Požegi. Posebno ovdje u Gimnaziji gdje ima mladosti, jer kako je rekao osnivač Akademije, biskup Josip Juraj Strossmayer, nema bistre vode bez protoka, a protok je taj za koji vjerujemo da će ostvariti najbolje. Akademija je došla u Požegu i misli u njoj ostati - izjavio je akademik Moguš, dok je voditelj požeškoga Zavoda, akademik Dubravko Jelčić kazao kako je taj prvi skup, koji je ujedno i predstavio Zavod, zamišljen kroz široku  lepezu tema koje će otvoriti prostor za nove teme i rasprave koje se nameću Požegi i njezinoj okolici.

hazu_u_gimnaziji_03

- Zavod je otvoren svima za suradnju - izjavio je akademik Jelčić te dodao kako je puno otvorenih pitanja, a jedno od najvažnijih je istražiti povijest Požege i okolice prije nego li je potpala pod tursku vlast.

- Rudine, glagoljski napisi u crkvi u Drenovcu, freske u svetom Lovri i one vanjske na crkvi sv. Augustina u Velikoj daju naslutiti kako je ovdje bujao život u 14. i 15. stoljeću, o čemu znamo vrlo mnogo, a osobno smatram kako je u to vrijeme postojala međusobna veza Hvara, Dubrovnika, Splita, Šibenika i Požege - kazao je akademik Jelčić.