Županija pokrovitelj natjecanja o Domovinskom ratu

domovinski_rat_01Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskoga rata danas je provela natjecanje učenika  svih drugih razreda srednjih škola Bjelovarsko-bilogorske, Virovotičko-podravske, Koprivničko-križevačke te Požeško-slavonske županije u poznavanju povijesti nastanka neovisne hrvatske države 1989.-1998. godine i Domovinskoga rata 1990.-1996. godine, pod nazivom  Znajući prošlost - u sigurnu budućnost.

domovinski_rat_02

Ispred Požeško-slavonske županije danas su učenike Poljoprivredno-prehrambene škole, sudionike natjecanja, posjetili i pozdravili županovi zamjenici Ferdinand Troha i Željko Jakopović te Miroslav Bagarić, voditelj Županijskoga ureda za hrvatske branitelje iz Domovinskoga rata, inače sva trojica hrvatski branitelji. Zaželjeli su učenicima mnogo uspjeha prilikom pisanja ispita, podsjetivši ih na važnost poznavanja novije hrvatske povijesti, odnosno istine o Domovinskom ratu i nastanku hrvatske države. Inače, testom je u našoj županiji obuhvaćeno 1.045 učenika, koji su odgovarali na 30 postavljenih pitanja za što su pak imali rok od 45 minuta.

Razred koji poluči najbolji rezultat, izražen u najvišem postotku  danih pozitivnih odgovora u  pisanom upitniku,  jer je riječ o ekipnom natjecanju, bit će proglašen pobjednikom natjecanja za sve četiri županije, odnosno pojedinačnim pobjednikom za svoju županiju. Najbolji razredi u gradovima, kao i razred pobjednik u  županiji bit će nagrađeni studijskim putovanjem u Vukovar u  povodu 18. studenoga i Dana sjećanja na vukovarsku tragediju.

domovinski_rat_03

Studijsko putovanje u Vukovar bit će organizirano u petak 19. studenoga, a  učenici  će posjetiti vukovarsku bolnicu, Memorijalno groblje hrvatskih branitelja, mjesto masovne grobnice na Ovčari i druga mjesta,  uz obvezan sat povijesti koji će voditi vukovarski branitelji i zarobljenici u srpskim koncentracijskim logorima.

Ovaj program je prihvaćen od strane Bjelovarsko-bilogorske županije, gradova  Bjelovara, Grubišnooga Polja,  Garešnice, Daruvara  i Čazme, Virovotičko-podravske županije, Koprivničko-križevačke i Požeško-slavonske županije te Ministarstva znanosti i športa Republike Hrvatske, koji su pokrovitelji ovogodišnjega  natjecanja.