Partnerski odbor o strategiji razvoja naše županije

partnerski_1Partnerski odbor Požeško-slavonske županije razmatrao je ciljeve, prioritete i mjere koji će se uvrstiti u strategiju razvoja naše županije, a čiji se dovršetak očekuje do kraja ove godine. Razvojna strategija imat će važnu ulogu pri odabiru budućih projekata financiranih iz različitih izvora, posebno iz fondova EU-a. Na sjednici je razmotren rad na projektnim prijedlozima koje je provodio Županijski upravni odjel za gospodarstvo i graditeljstvo.

partnerski_2

Većina je tih projektnih prijedloga prihvaćena za financiranje te se očekuje potpisivanje ugovora i nastavak njihove evaluacije. Posebno ističemo projekte iz programa IPA IV - razvoj ljudskih potencijala, za koje je ukupno odobreno 235.083,63 eura. Jedan od tih projekata podrazumijeva područje "Žene na tržištu rada", čiji je nositelj Požeško-slavonska županija, a drugi se odnosi na mrežu obrazovnih institucija, a nositelj mu je Veleučilište u Požegi.

Nadalje ističemo rad na projektima iz programa IPA III c: Razvoj investicijskog okruženja, vrijednosti 2.500.000 eura, projekte iz područja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (24 projekta), čiji su nositelji osnovne i srednje škole s područja Požeško-slavonske županije, bolnice u Lipiku i Požegi, požeški Dom za starije i nemoćne osobe te Požeško-slavonska županija.

partnerski_3

Kada su u pitanju projektni prijedlozi koje su izrađivali djelatnici Upravnoga odjela za gospodarstvo i graditeljstvo Požeško-slavonske županije, iz područja Ministarstva turizma prijavljeno je 14 projekata, od kojih je većina uspješno prošla te se očekuje potpisivanje ugovora s podnositeljima.

U naredno se vrijeme očekuje raspisivanje natječaja HZZ-a (CARDS 2002, CARDS 2004, IPA IV), kroz komponente "Mladi na tržištu rada", te "Lokalno partnerstvo za zapošljavanje - LPZ". Tijekom 2011. godine otvorit će se niz natječaja na koje će se aplicirati projekti uz odobrenje LPZ-a, a provodit će ih prvenstveno novoosnovana Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije.

partnerski_4