"Najduži stol u Hrvata" i smotra folklora u Velikoj

najduzi_stol-1"Najduži stol u Hrvata" i ove je godine bio najzanimljiviji dio tradicionalne, međunarodne smotre folklora "Čuvajmo običaje zavičaja" koja je protekloga vikenda po 21. put održana u Velikoj. Procjenjuje se da je taj jedinstveni gastronomski događaj, o kojem su izvijestili svi nacionalni mediji, posjetilo između pet i šest tisuća ljudi iz Požeštine i okolice. Dan poslije na smotri folklora nastupilo je šesnaest folklornih skupina iz Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, BiH i Vojvodine.

najduzi_stol-2

Svoja jela i pića na najdužem stolu u Hrvata, ove godine dugačkom 870 metara, predstavilo je 230 domaćih tvrtki, obrtnika i udruga, a našli su se tamo i neki međunarodni gurmanski specijaliteti. Želja je Veličana da takav njihov stol ubuduće postane još poznatiji širom Hrvatske te da kao takav postane sastavni dio ovdašnje turističke ponude.

najduzi_stol-3

- Ovih smo dana u Velikoj imali 300 noćenja, što je za naše prilike jako puno - rekao je dopredsjednik Turističke zajednice  Velike Stanko Raguž.

najduzi_stol-4

Smotra folklora "Čuvajmo običaje zavičaja" koja je zakoračila u treće desetljeće svoga postojanja također je privukla zanimanje gledatelja iz cijele Požeštine, potvrdivši još jednom svoju kvalitetu.

najduzi_stol-5

Spomenutim događajima u Velikoj, u društvu svojih domaćina, nazočili su i čelnici Požeško-slavonske županije, predvođeni požeško-slavonskim županom Marijanom Aladrovićem koji je i ove godine otvorio smotru folklora.

najduzi_stol-7