Završetak katastarskih izmjera i postavljanje kartozida

katastar_01U neposrednoj blizini željezničkoga kolodvora u Požegi, uz nedavno postavljen prvi kartozid u našoj županiji, danas je održano svečano zatvaranje radova katastarskih izmjera i obnove zemljišne knjige na području Požeško-slavonske županije. O vrijednosti, odnosno važnosti obavljena posla najbolje svjedoči činjenica da su posljednje katastarske izmjera na našem području bile prije stotinjak godina, još u vrijeme Austro-ugarske monarhije.

katastar_02

Prigodnoj svečanosti otvaranja topografske karte Požeško-slavonske županije dimenzija 6,5 x 3,5 metara u znak završetka radova izrade digitalne topografske karte naše županije u mjerilu 1:25000, nazočili su ravnatelj Državne geodetske uprave (DGU) Željko Bačić sa suradnicima, požeško-slavonski župan Marijan Aladrović, zatim predsjednica Općinskoga suda u Požegi Marija Balenović, pročelnik Područnoga ureda za katastar Požega Josip Mikšik, predstavnici gradova i općine te mnogi drugi.

katastar_03

Tom je prigodom ravnatelj Državne geodetske uprave požeško-slavonskom županu uručio nove katastarske karte naše županije kao i nazočnim predstavnicima gradova i općina.

katastar_05

Spomenute katastarske izmjere na području naše županije obavljene su u općini Brestovac te u gradovima Požegi, Pleternici i Lipiku, a za sve izmjerom obuhvaćene katastarske općine stavljen je u uporabu katastarski operat i nova zemljišna knjiga. To znači u potpunosti usklađeno stanje na terenu sa stanjem u katastarskoj i zemljišno-knjižnoj evidenciji što je vrlo važno i zbog traženja Europske unije. Svrha toga projekta jest osiguranje pravne sigurnosti vlasništva nad nekretninama, brzoga i efikasnoga funkcioniranja nekretninama, kvalitetne usluge građanima i profesionalnim korisnicima te sređivanje katastra i zemljišnih knjiga, kao osnova urbanoga i gospodarskoga razvoja naselja.

katastar_04

Vrijednost opsežnoga i zahtjevnoga projekta katastarskih izmjera i obnove zemljišne knjige, koji se na područje naše županije radio deset godina, iznosi oko 8,4 milijuna kuna, a financiralo se zajednički - Državna geodetska uprava sa 40 posto, Županija s 5 te gradovi i općine s 55 posto. Izvođač radova, na temelju provedenoga javnoga natječaja, bio je Geodetski zavod Osijek.

katastar_06